Al Moianès són coneguts com els castells de Rocafort i Rocabruna. Dues magnífiques finques, en el terme municipal de Santa Maria d’Oló, que s’aixequen envoltades de boscos, amagades al bell mig d’una naturalesa esplèndida. Foren construïdes a principis del segle XX per l’industrial de Sabadell Joan Gorina, sota la direcció de l’arquitecte Eduard Maria Balcells, en una barreja d’estils, amb elements noucentistes, modernistes i eclèctics. 

El príncep hereu saudita Saad bin Abdul Aziz Abderramán Al Saud va venir a Barcelona per tractar-se uns problemes oculars i va conèixer les finques de Rocafort i Rocabruna, de les que se’n va enamorar. I les va comprar.

Al Moianès es va parlar durant molt de temps d’aquestes finques i del príncep saudita, que hi va portar més de cent cavalls de pura raça àrab, que corrien en mig de fonts on brollava l’aigua, cuidats per personal sempre preparat per quan el príncep i el seguici hi feien estada.

Tot allò era com un conte de ‘Les mil i una nits’. Grans i luxosos cotxes, convidats i convidades. Va fer emmurallar les 1.300 hectàrees que envoltaven la finca i encara que era prohibida l’entrada, excepte pel servei o els convidats, la gent s’atansava per veure, encara que de lluny, tot aquell luxe orientalitzat que hi havia al cor de Catalunya.

A principi dels anys noranta el príncep saudita, que havia abdicat del seu reialme a favor del seu germà, va emmalaltir i la mort se l’emportà l’any 1993. El príncep àrab tenia gran amistat amb el subdirector de l’hotel Princesa Sofia de Barcelona, on ocupava en la seves estades a la ciutat dues plantes senceres. Per això el saudita va contractar-lo amb un esplèndid sou i li va atorgar poders per gestionar les seves finques a Catalunya.

En morir el príncep, que havia renunciat al tron, l’apoderat va posar en venda aquestes finques, que van ser comprades per uns armenis. El motiu, segons la seva advocada, era que no podia mantenir-les, els empleats no cobraven, els cavalls estaven mal atesos i ningú se’n feia responsable.  La venda de Rocafort i Rocabruna serví per pagar impostos i deutes. La família reial saudita, però, ha denunciat a aquell administrador i li reclama més de sis milions d’euros per una presumpta estafa.

Plets a banda, ara Rocafort i Rocabruna resten com a grans casalots silenciosos enmig de boscos on hi canten els ocells que es mostren aliens al que succeeix al seu voltant, sota la permanent mirada de l’ermita mil·lenària de Sant Feliu de Terrasola que, des d’un turó estant, mostra la bellesa austera d’un romànic que desafia amb la seva simplicitat el luxe àrab vingut d’orient i del que gaudeixen uns armenis adinerats.