Potser ja ho saps, el 1898 es va crear el gran equip de la lliga.

Mes de cent vit-i cinc anys a primera divisió del país, amb gent de gran nivell nacional i internacional.

Tant important ha estat l’ aportació a la historia del país que alguns dels fundadors donen avui nom a carrers de molts pobles i ciutats, i fins a Barcelona li han posat els seus noms a estacions de Metro.  Son Torras i Bages, Verdaguer, Maragall, Gaudí …i altres

No marquen gols, ells fan avançar endavant la pilota de la cultura del país. Van ser els fundadors i membres de la junta de la Lliga Espiritual de la Mare de Deu de Montserrat, entitat venerable que amb els seu 100 socis actuals, es pot afirmar que es molt més que un club.

El seu lema és Fe i País. I sembla que son paraules de Torras i Bages el “ Catalunya serà cristiana o no serà”.

Com tota gran institució, ha de procurar promoure la pedrera, d’on sorgiran els nous talents que faran impulsar la Lliga als temps d’un segle 21 que comença a entreveure’s no serà fàcil per la identitat nacional i tampoc per a la fe.

La Lliga organitza cada onze de setembre una missa a Santa Maria del Mar, en record i homenatge als patriotes que han donat la seva vida en la defensa de les llibertats de Catalunya. És l’únic acte similar arreu.

De fa 6 anys atorga el premi Abat Marcet, que fou l’abat restaurador de la impremta, recordeu la importància de la difusió de la cultura des de Montserrat, i també fou un personatge clau per la catalanització al monestir.

En memòria seva, els premis es concedeixen a la millor edició de llibre religiós i enguany per primer cop també a l’apartat audiovisual, en concret al cinema amb valors humanistes. Els organitzadors van considerar que avui la comunicació audiovisual és una gran font de coneixement i de relació per a molts joves i calia incorporar-ho.

El passat dijous dia 16 es va fer el lliurament del premi a la casa de caritat a Girona. L’afluència de gent va ser minsa i l’acte va ser gran.  Els premiats foren: “Cuixà, exili i refugi. Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985)” Escrit per Jordi Tomàs I per  Montserrat Camps, editora de “Pregàries cristianes antigues”.

I en la part audiovisual, modalitat cinema, la guanyadora fou la pel·lícula feta a Andorra, “El fred que crema” del director Santi Trullenque. Vegeu el tràiler en aquest link

https://www.youtube.com/watch?v=7TzIfeyKlT4&t=3s

El jurat del premi de cinema el formà el director de el Mati Marçal Llimona, el director de la setmana de cinema espiritual Peio Sánchez i jo mateix. Vull agrair-los la seva implicació en el procés de selecció de les pel·lícules i  en la deliberació.

El guardó del premi abat Marcet te la forma conceptual d’ un tipus de la impremta de Montserrat, i les ulleres característiques de l’Abat Marcet.

Com que cal cuidar la pedrera, animo als joves que participen en el Matí digital, a participar també com a socis d’ una entitat il·lustre, on compartir els ideals de Gaudi, de Verdaguer, de Joan Maragall i de tants altres patriotes que els han succeït en el lema Fe i País.

Perquè des del 1898 som molt més que un club. Visca Catalunya lliure!

www.lalliga.cat