Cada cop que un client compra a la llibreria del Centre Cultural Blanquerna de Madrid, es obsequiat amb un punt de llibre que duu una frase del Joan  Margarit que resa: “la llibertat és una llibreria”. Les noies que hi treballen i que els hi donen, són encantadores, pacients, amables i molt considerades. Sempre fan la seva tasca amb un somriure d’orella a orella i moltes ganes. Ningú es pot queixar del tracte que hi rep. Tot això val també per a les col·legues de l’Oficina de Turisme de Catalunya, amb qui comparteixen espai. Totes elles són les meves companyes, que treballen de cara al públic i que avui han patit por, com tots.

Vés per on que, coincidint amb l’Onze de Setembre i les protestes pacífiques a Catalunya, a aquest lloc on fa anys i anys que s’hi treballa amb il·lusió i ganes per bastir ponts, avui hem patit un atac feixista i només per un simple fet: ser la representació de la Generalitat a Madrid i voler celebrar la Diada a dins. Els agressors han entrat cridant i trencant els vidres de la porta. No puc afirmar ni tan sols que hagi estat un atac envers els catalans que hi havia, perquè ni tot el públic que hi era ni tot el personal que hi treballa són catalans, sinó que també n’hi havia de madrilenys i d’altres indrets d’Espanya. I del món. Però així funciona l’odi, amb “l’estàs amb mi o contra mi” i han anat a per aquells que se’ls posessin pel mig. Després, han desplegat els seus símbols i banderes d’una manera molt democràtica:  enderrocant la senyera i llençant-ho tot per terra: papers, faristols, llibres… i ruixant-nos amb gas lacrimògen.

Les meves companyes i companys, el públic i tots els que érem allà, hem passat por. I, recordem, també hi havia molta gent gran i alguns nens.

És tot plegat molt absurd i macabre i jo sento, sobretot, molta tristesa. Tinc moltes ganes de sentir les paraules de condemna.

“La catalanidad es hispanidad”? Em pregunto per quins valors morals lluita aquesta gent covarda, que, amb ulleres de sol i mocadors per cobrir-se la cara, s’atreveixen a atacar una llibreria i la llibertat.

 

T.L.