Enguany l’Aplec europeu de cultura popular i tradicional catalana s’ha fet a la ciutat italiana de Torí, on van anar-hi nombroses mostres del ric i variat folklore tradicional català (i occità de la Vall d’Aran).  Però de Berga res de res. Van acabar l’actuació tocant i ballant tots El Tirabol de la nostra Patum. La Patum, una festa diverses vegades centenària, que disposa del millor recull de músiques populars catalanes, no hi era representada. Hom es pregunta si això era per la marginació dels qui programen aquest aplec. O potser per la mala i incorrecta interpretació d’un acord municipal pres en temps de la dictadura militar feixista. A Berga, encara hi ha qui el venera un acord pres per un ajuntament no democràtic i imposat pels militars feixistes de Franco a Berga, sense haver-lo llegit mai.

L’acord de data 3 d’octubre de 1963 diu «La Patum.- Visto el hecho de que la representación de la Patum en lugares distintos a la Plaza de San Pedro de esta Ciudad y sin la cooperación del pueblo en general, deslucen de tal manera la fiesta folklórica aludida, careciendo de la emotividad que la engrandece y sin la cual queda deslucida y sin realce alguno, como se evidenció la representación en el Pueblo Español de Barcelona, por unanimidad se acuerda no acceder a las peticiones que se formulen por Entidades Oficiales o particulares de otras Ciudades de desplazar la totalidad o parte de los elementos de la Patum, sin un detenido y previo acuerdo especial del Pleno de esta Corporación Municipal.»

Des d’aleshores diversos elements de la comparseria berguedana han seguit sortint. Sempre he defensant que l’ajuntament mai no va prohibir que la Patum sortís de Berga. Això de la prohibició municipal és una falsa llegenda urbana berguedana. Les mentides, mitges veritats i les incorreccions fruit moltes vegades de la bona o mala fe i de la mandra o impossibilitat d’anar a l’Arxiu a Berga, no han servit mai per defensar la llibertat o la veritat. Qui torni afirmar que la Patum està prohibida de sortir a fora de Berga que ho provi (!), o sinó que calli per sempre.

No pot ser que la Patum sigui Patrimoni de la Humanitat i el poble de berguedà encara no sàpiga el que realment diu de la Patum la història a través de les actes municipals. I a Berga, ara amb un ajuntament democràtic i independentista de la CUP, com abans hi havia hagut de CiU, del PSC o ERC, segueixi fent del fals acord municipal franquista un dogma de fe, quan enlloc del món ni es veneren ni s’acaten molt menys les normes de les autoritats dictatorials i militars.

Però a mi, el que em té més sorprès de tot, és que repeteixin mimèticament unes paraules d’una suposada prohibició i no han llegit mai l’acord municipal, que diu el contrari. Però llegir, no ha fet mai mal a ningú. Berga va ser-hi musicalment present, amb el Tirabol tocat per una formació de música forastera, però en un aplec com aquest hi haguera hagut de tenir tota una altra presencia.

Manresa 1950. Advocat, investigador de la cultura popular i bibliòfil. Llicenciat per la UB i la LSE. Participà activament en la lluita antifranquista i independentista. Ha col·laborat en diferents mitjants. DInamitzador i activista cultural a la ciutat de Berga. Ha publicat diversos llibres sobre temes de cultura popular, història i país.
@ramonfelipo
Article anteriorCatalunya fracturada
Article següentLebensraum