repressió
Imatge de Henryk Niestrój from Pixabay

Mentre a Madrid la gran farsa de l’escandalós procés segueix inexorable el seu curs, això que en diuen la justícia espanyola ha ampliat l’àmbit dels perseguits per la venjança de l’Estat, per tal de desanimar i d’intimidar encara més l’independentisme. La presidenta del jutjat núm. 13 de Barcelona (on va començar tota la campanya contra els líders catalans) ha obert causa contra 31 funcionaris i empresaris catalans més (i fins i tot contra un treballador). Les acusacions són diverses: 1. malversació; 2. desobediència, 3. falsificació de documents; 4. revelació de secrets, i 5. prevaricació. Els nous acusats han de dipositar dins de les 24 hores següents a la comunicació del processament una caució total de 5.803.068,87 euros. De no fer-ho aquests diners seran requisats per embargament dels bens personals. Per comprendre l’abastament d’aquesta decisió de la jutgessa és útil de conèixer quines eren les funcions dels nous acusats. Al final de l’article en dono la llista, junt amb les acusacions corresponents expressades amb els números que abans hi he donat.

En total hi ha 16 noves acusacions per malversació. A veure com ho volen encaixar amb les declaracions que van fer en el seu dia el primer ministre Rajoy i el ministre d’Economia Montoro que en el referèndum no s’hi havia gastat ni un cèntim públic, gràcies al sever control de les finances catalanes per part de Madrid.

Aquest nou pas de rosca de la repressió potser no serà pas l’últim. Els cercles nacionalistes espanyols –entre altres els presidents del PP i de Cs– parlen ja d’altres mesures: la prohibició tant de les societats civils ANC i Òmnium com de tots els partits independentistes, ocupació de la Corporació Catalana de Mitjans, assaltar el Departament d’Ocupació i segrestar les escoles. Proclamar un 155 permanent –que aquesta gent interpreta com un xec en blanc– per impedir noves eleccions amb participació dels partits independentistes, i finalment fins i tot el tancament indefinit del parlament català.

Per solucionar el problema immens que ells mateixos s’han creat, els manaires espanyols sembla que no trobin altra sortida que més repressió i més vulneracions de molts principis democràtics. Així s’aprofundeix cada vegada més el fossat entre Catalunya i l’Estat espanyol i un agreujament del conflicte es fa cada vegada més possible. Amb això s’acosta cada vegada més el moment en el que Europa ja no podrà fer l’orni sense perdre definitivament la seva autoritat moral.

Per cert, ara ha assistit al procés un premi Nobel de la Pau. L’americana Jody Williams, que el 1997 va obtenir el premi per la seva lluita contra l’ús de mines antipersones, havia estat proposada com a testimoni de la defensa, però va ser recusada pel president del tribunal. Ara ha estat a Madrid com a espectadora, i davant de la premsa s’ha manifestat esborronada per tot el curs del procés. Entre altres coses ha dit: “Un problema polític no pot ser solucionat a través de la justícia… Tot fa l’efecte d’una farsa… Els agents de policia menteixen i és incomprensible que el tribunal no permeti confrontar les declaracions amb els vídeos, durant l’interrogatori”. Ha qüestionat que es pugui parlar de “justícia” i ha dit que “sent tristesa per la situació”. Opina que la cosa més important d’un govern  ha de ser la defensa dels drets humans de la seva gent, però per l’Estat espanyol sembla més important la seva unitat territorial. Williams ha alertat de què  la repressió de drets fonamentals com el de manifestació o d’expressió, també és un perill per la resta de ciutadans de l’Estat. No cal afegir-hi pas res més.

(Segueix la llista d’acusats i d’acusacions extreta de: www.vilaweb.cat/noticies/el-jutjat-13-processa-sanchis-gordillo-altafaj-i-trenta-persones-mes-en-la-macrocausa-contra-lindependentisme/)