En moments de calma política, l’ambigüitat del missatge suma. En moments de crisi, l’ambigüitat del missatge desorienta i resta. Quan la majoria no percep la necessitat d’un canvi d’estatuts nacional, qui el proposa és vist com un radical. Quan la majoria veu necessari aquest canvi, qui el proposa, o qui el nega, de forma indubitable, guanya suport; i qui neda entre dos aigües perd confiança per totes bandes. Així s’explica la tendència que marquen les últimes enquestes.

Per El Matí l’element important a constatar és el suport majoritari que rep l’estat propi, més que no pas la distribució de vot entre partits. Ara bé, no ajuda al procés de transició nacional que el principal partit del Parlament, que es va presentar a les eleccions amb l’aspiració de liderar el procés, i que governa Catalunya, segueixi baixant a causa del mateix dèficit de credibilitat que li va impedir assolir el resultat al que aspirava. Un dèficit que pot esdevenir crònic si no supera les contradiccions internes que generen les constants manifestacions d’algun dels líders de la federació.

Si ERC augmenta el seu suport, és perquè ofereix un missatge clar d’inequívoca voluntat d’ independència, d’autoritat del seu líder i de temporal ordre intern. I perquè en contra del que era certament habitual i criticat per la resta de partits, ara son ells  els que tenen problemes d’inestabilitat, contradicció interna o pèrdua d’autoritat: CiU: Mas-Duran; PSC: Navarro-Ros-Elena-PSOE; PP: Rajoy-Aznar.

Governar desgasta però també dóna l’oportunitat i la responsabilitat de liderar de veritat el procés. Amb les actuals dificultats, pensar que aquesta legislatura ha de durar 4 anys és el mateix que negar fer la consulta l’any que ve. És evident que tant si ens ho impedeixen com si es fa; i tant si surt que si com surt que no, les conseqüències del resultat ens abocaran, per diferents motius, a unes noves eleccions. Seria un error de càlcul polític, i un flac favor al país, que CiU fes un pas enrere a la vista de les enquestes. El millor càlcul polític és el millor servei al país, fer el que toca fer. Cal demanar a totes les forces parlamentaries favorables a la consulta que hi posin data abans de la tardor del 2014. I cal demanar a CiU i ERC que, una vegada fixada aquesta data ens hi condueixin, de forma generosa, des d’un govern fort, decidit i compartit.