Als Tecamolsaires sempre hi ha assistit i col·laborat més dones que homes… vull dir amb ganes d’aprendre i deixar escrits que donin sentit al pas efímer de la vida. Perdó. No. Al principi érem tants a tants, però alguns d’ells ja estan en aquell cel que imaginem per als que ens han fet adonar que tocar de peus a terra i pensar és el més bonic que hi ha… i potser la millor manera d’estimar… Espero que us agradi molt la forma d’exposar-ho i el poema de la nostra nova amiga del taller: la Carme Solé Bas.


Des de l’antiguitat més antiga, les dones han estat cabdals en el desenvolupament, creixement i manteniment de la humanitat.
Algunes han fet història, ja que les coneixem i recordem amb noms i cognoms.
En tots els àmbits, sectors i disciplines hi ha dones que hi han excel•lit, han deixat petja i han fet mestratge. Han sembrat llavors que han anat fructificant de generació en generació.
Dones pensadores i generadores d’opinió, dones artistes en tots els camps, dones científiques, dones guerreres, dones lluitadores en defensa dels drets de tothom, dones en el moviment feminista, dones altruistes al servei dels altres, dones cooperants, dones darrere, davant i al costat de grans homes…
Però la gran majoria de dones són anònimes en les aportacions a la seva família, al seu entorn, a la seva comunitat, al seu món.
I aquestes dones, molt sovint, amb entrega, generositat i intel•ligència, són líders, lluitadores, perseverants, resistents i amb molt de coratge per viure i sobreviure en qualsevol de les circumstàncies en què es trobin.
També sembren i són exemple per a qui les coneixen i tenen la sort de poder compartir-hi la vida.
En agraïment i record d’una d’aquestes persones vaig escriure un poema a l’hora de la seva mort.
Intel•ligent, discreta, serena i amb les qualitats que he descrit, va ser sobretot una amiga estimada.

En memòria teva, amiga!

Molt de temps has transitat
per un atzarós camí.
A poc a poc, avançaves
coneixent el teu destí.

Serenament, caminant,
t’atansaves a la fosca.
Pas a pas, cap al final,
ja el sabies a la vora.

La lluita va ser constant.
L’has viscut amb serenor.
I tu, curulla de força
n’encomanaves a tots.

I jo, des de la distància,
feia que t’acompanyava,
però molt sovint sentia:
que eres tu qui em conhortava.

Quan has traspassat la nit,
de gran pau embriagada,
has arribat a un nou dia.
I el sol renasqué amb l’albada…

Escolta! Escolta, amiga, el cant de les ones del mar estimat!

Carme Solé Bas

Article anteriorRenda Bàsica Universal, un debat obert
Article següentUtopies perilloses
Rosa Maria Pascual Sellent és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable dels tallers d’escriptura com Tecamolsaires del Montseny i de presentacions i tertúlies literàries mensuals. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic, Montseny Eròtic i Montseny amb un Somriure. És autora de llibres per a aprendre matemàtiques divertides com la col·lecció “Pensem i comptem”, també per aprendre a llegir i escriure amb les Lletres Amagades i Letras con disfraz il·lustrats per ella mateixa. De contes infantils En Jordi i el drac amb pintures d’Antònia Molero, i d’un àlbum il·lustrat per per Aurembiaix Abadal titulat En Jordi va pel Món i que va ser obra premiada en el CCCB. De les novel·les curtes com Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; de la col·lecció Bell-lloc i altres contes de mestres que conté El Racó dels desitjos que és una peça teatral representada en alguns a sales del Vallès i Barcelona. De les novel·les històriques inspirades en l’autobiografia: On vas, Irina?, editada en català, castellà Adónde vas, Irina? i anglès Where are you going, Irina? i finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. De La Mestra amb un somriure als llavis, premi memòria popular de La Roca Romà Planas i Miró. I del poemari Si Condicional editat durant la pandèmia i amb dibuixos de l’Aurembiaix Abadal.