El Govern de la Generalitat ha presentat avui un nou paquet de mesures per frenar l’expansió de la Covid-19 davant l’empitjorament de les dades registrat durant els darrers dies.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat que es tracta de “decisions difícils i doloroses per les seves conseqüències socials i econòmiques, però del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia”. El vicepresident ha detallat que, en aquest moment, els risc de rebrot a Catalunya se situa en 362,16 punts, mentre que la taxa de contagi és d’1,37. “Tant els models matemàtics com els experts i epidemiòlegs ens indiquen que aquesta tendència creixerà més dia a dia, i per això cal actuar al més aviat possible”, ha remarcat.

Davant aquesta situació, “demanem  a tothom  que  redueixi la mobilitat, que limiti al màxim les relacions i trobades socials i, en tercer lloc, que es promogui el teletreball en la mesura que sigui possible”. El vicepresident ha explicat que les noves mesures, que entraran en vigor a partir de les 12h de la nit del dijous al divendres i tindran vigència durant 15 dies, comportaran restriccions en aquells àmbits on la pràctica social elevi més risc de propagació de la malaltia, “i per això quedarà suspès el consum a l’interior dels bars i restaurants, així com a les terrasses”.

Aragonès ha reconegut que es tracta d’una mesura “dolorosa” per als treballadors i empresaris del sector, “però necessària si volem evitar que la pandèmia s’estengui encara més ràpid”. “Si no volem arribar al límit del col·lapse del sistema sanitari cal actuar ja, i actuem amb mesures similars a les que s’han pres a altres llocs d’Europa, que també estan fent front a la segona onada de la pandèmia”, ha afegit.

En aquest sentit, el vicepresident ha anunciat que el Govern aprovarà mesures de suport al sector de la restauració “per acompanyar-lo en aquest esforç col·lectiu”. Així, ha avançat que el proper dimarts el Govern aprovarà un decret llei que inclourà ajuts directes per valor de 40M€ adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació i per als quals la restauració sigui l’única font d’ingressos, així com una línia extraordinària d’avals per cobrir necessitats de liquidat a curt termini a partir de 12.000 €.

Canvis en els contractes de lloguer dels locals

La consellera ha avançat que s’han adoptat un seguit de mesures encaminades a alleugerir les mesures a sectors econòmics del país. Meritxell Budó ha anunciat que des del “Govern proposarem la incorporació al Codi Civil català de la clàusula rebus sic stantibus que és clàusula que regula el canvi imprevisible de les circumstàncies en els contractes. Això ho fem per veure de quina manera podem acompanyar els negocis que veuran aturada la seva activitat econòmica i no podran fer front al lloguer del local”.

Budó ha explicat que “aquesta norma apel·la a la renovació del contracte per les parts, d’acord amb el principi de conservació dels contractes. Si la renegociació és rebutjada per una de les parts o fracassa, la part afectada per la crisi pot acudir al jutge per tal que aquest adapti el contracte a les noves circumstàncies”.

La consellera també ha informat que el Govern “treballa en la línia d’acompanyar a tots aquells sectors afectats per aquestes mesures. Hi ha el sector de la restauració, també el sector de l’oci nocturn que porta set mesos sense poder desenvolupar la seva activitat econòmica”.

Ajornament competicions esportives no professionals

El que fa referència al món de l’esport que depèn de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Departament de la Presidència, la consellera Budó ha anunciat que, a instàncies de Salut i Interior, “s’ha decretat l’ajornament de la competició esportiva prevista durant els propers 15 dies, a excepció de la competició estatal, internacional i professional”. Meritxell Budó ha afegit que “els equips no podran competir els caps de setmana però mantindrem els entrenaments, les instal·lacions esportives restaran obertes i també els gimnasos amb aforament del 50%”.

La consellera Budó ha subratllat que “la pràctica esportiva és segura, que els protocols que s’han establert des del Govern s’estan aplicant. Hi ha incidència en el món de l’esport molt baixa de casos. Però hem de contribuir que la mobilitat es redueixi. Si aturem durant 15 dies competicions esportives que comporten mobilitat el cap de setmana estem reduint el factor de la mobilitat” .

Reduir els desplaçament i la interacció social

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha volgut incidir en el canvi de paradigma de com ens hem de relacionar a partir d’ara amb aquesta coexistència amb la Covid-19 i a partir de la nova resolució. Pel que fa als desplaçaments, el conseller ha avançat que “han de ser mantenint la distància, que siguin els mínims possibles i amb el menor temps possible. També hem de valorar amb qui ens podem relacionar i tenir en compte la bombolla de convivència”.

Sàmper ha especificat que segons els criteris mèdics, “formen part de la mateixa bombolla de convivència tots els que vivim sota el mateix sostre i també els nostres cuidadors, amb una possible ampliació amb qui tenim relació de convivència de manera estable, segura i tancada”, ha afegit.