Aquest és el cas d’un “spot”  que no es cansen de posar a la televisió i a la ràdio, amb una música encomanadisa que es queda al cervell i no pots borrar-la. Repetidament i sense adonar-te´n  vas cantant aquella melodia que de tan sentir-la quasi l’odies. On vas? Al contenidor blau, verd, gris etc… referint-se al vidres, al paper, al plàstic.

Generalment reciclo. Guardo diaris, papers i ampolles per dipositar-les al contenidor corresponent però ara em diuen que no tot el que és de plàstic o de vidre es pot dipositar en aquest contenidors.

Voldria, com  suposo la majoria  de les persones, ser respectuosa amb el medi ambient i pensava confiada que ho era quan llençava un objecte de plàstic  en el contenidor que creia adient, o un estri de cuina en el de vidre.  I ara aquesta musiqueta repetitiva et diu que no. No ho has fet bé. T’has equivocat i has passat una pila d’anys pensant que en aquest aspecte erets una ciutadana model que respectava el medi ambient.  

Escolto a la gent i al igual que jo es troba confosa. Fa poc que davant d’un contenidor i quan estava plegant diaris i cartrons per llençar una veu mofeta va dir-me:

-Senyora, està segura que ho tira en el contenidor apropiat?

I un altre dia, a l’anar a deixar la bossa amb el rebuig una senyora va dir-me:

-Aquest contenidor és per la gespa, branques, fulles, plantes…

Vaig contestar-li:

-Senyora, jo he tirat la bossa al contenidor que possa rebuig.

I ella empenyada en que ho havia llençat en el contenidor equivocat. Vaig fer-la apropar i vaig ensenyar-li les lletres que diuen “Rebuig” i va haverme de donar la raó. Encara que els contenidors on van  les restes vegetals del jardí són de color molt semblant i aixó porta a confusió.

Ara amb tot aquest enrenou em queda un dubte. Continuo reciclant encara que moltes vegades  no sé si ho faig bé.

A la premsa de diumenge passat, el president de l’Associació de Reciclats de Plàstics PET comentava  que nomès poden aprofitar un 55% del plàstic  que es porta al contenidor amb l’agravant que la resta l’han de portar a l’abocador  pequè no serveix i han de pagar una taxa .

Necessitem més claretat amb coses tan simples com reciclar si volem que el medi ambient no es degradi més  i poguem tenir un país net i sense pol.lució pel bé de tots. Tots parlem d’aquest anunci i això deu ser un èxit pel publicista però gaire gent ha entés realment el missatge, més enllà de dir-nos que no ho feiem bé?