Passar-se de frenada; això és el que ha fet Pedro Sánchez amb la imminent convocatòria d’eleccions el pròxim 10 de novembre. Amb l’aprovació dels pressupostos ja va mostrar el seu poc interès negociador i la seua ambició en obtenir més diputats, fet que va provocar un avanç electoral el passat 28 d’abril. Ara, sense que res haja canviat, ens fa tornar a les urnes. Ell i el seu equip creuen que els números són positius i sumaran més suports. Però de cara a la ciutadania ha demostrat ser un irresponsable, rebutjant un govern d’esquerres i obrint la porta al fet que després de la nova contesa electoral la dreta puga sumar.

Sembla que a Sánchez li agradaria ser el Rei Sol. El centre de l’univers, o almenys de la ‘Meseta’. Per això demana que tots cedisquen davant seu, sense oferir res a canvi. Però està desfasat i li costa entendre que l’era de les grans majories absolutes fa temps que va acabar. Que en un escenari polític fragmentat i multipartidista cal establir coalicions per a poder governar. Coalicions no són cooperacions.

Després de tres mesos de titulars i postureig, ha tancat la porta a un govern d’esquerres. Sánchez, l’heroi del Partit Socialista que es va enfrontar a l’estructura del partit, el que va confessar haver rebut pressions de Juan Luis Cebrián, el fènix que va saber ressorgir de les cendres recorrent Espanya municipi a municipi en un cotxe. Però ara s’ha passat de frenada. Ha oblidat aquell “amb Rivera no” que els seus militants li aclamaven la nit del 28 d’abril.

La gran pregunta és amb qui dirà en la nova campanya que vol governar. Perquè després de l’espectacle amb Podemos -tant en l’àmbit polític com personal- l’única alternativa viable és un pacte amb Ciudadanos. D’ací el viratge que en els últims dies ha fet cap al centre, posant el focus a Catalunya afirmant que no dubtarà a aplicar el 155. Mà dura, com Ciutadans; com aquells que els seus militants li demanaven que no pactara.

No obstant això, les dues últimes enquestes publicades des de l’anunci de noves eleccions indiquen una tendència del PSOE a la baixa. Si això succeeix el 10 de novembre i acaba formant govern la dreta, la patacada serà enorme. Com deia abans, s’ha passat de frenada.