Benet XVI afirmà durant l’esmentat discurs a Rebibbia, que “la justícia humana i la divina son molt diferents i que els homes no son capaços d’aplicar l justícia humana a la manera de la justícia divina, però almenys l’han de contemplar, l’han de copsar pel que fa al seu esperit profund i intens a fi de poder tenir més llum a l’hora d’aplicar-la justament amb els homes, sabent usar ‘el bàlsam de la misericòrdia’ ” en les formes que preveu la mateixa llei humana quan s’aplica amb generositat, bondat i veracitat.

Els recordà que la justícia i la misericòrdia, la justícia i la caritat han estat sempre punts cardinals de la doctrina de l’Església i que són dues realitats diferents per a nosaltres -els homes- que distingim atentament un acte just d’un acte d’amor. Per a Déu -comptant amb el penediment i la reparació deguda-, no és pas així. És aleshores quan la misericòrdia i la justícia s’uneixen amb el perdó. Però que llunyana és la lògica divina ! I que diversa la nostra manera d’actuar !

Benet XVI s’adreçà a les autoritats presents fent-los veure que la presó ha de ser un lloc de reintegració, de reparació, de reeducació, de transformació profunda. Per això calen fer canvis: millors condicions carceràries, mitjans de formació, tracte adequat entre tots els presoners, entre aquests i els vigilants, bones expectatives de futur quan acabi el compliment de la pena.En definitiva: “La justícia divina dóna a cadascú el seu i, a més, inclou la misericòrdia i el perdó…Justícia i misericòrdia, justícia i caritat, són frontisses de l’Església. En Déu…justícia i caritat coincideixen”. En Ell no hi ha acció justa que no sigui també acte de misericòrdia i de perdó i, alhora, no hi ha una acció misericordiosa que no sigui perfectament justa…El sistema de detenció i empresonament gira al voltant de dos punts de referència, ambdós importants: tutelar la societat d’eventuals amenaces, i reintegrar a qui ha comès un error sense trepitjar la seva dignitat i sense excloure’l de la vida social”.

Crec que els nostres polítics haurien de pensar-hi sobre aquest tema per tal d’enfocar millor algunes mesures que afecten als delinqüents empresonats.