Avui que es preveu una manifestació històrica a favor de l’independentisme català és un bon moment per posar damunt la taula què passarà amb els equips de futbol catalans que disputen competicions espanyoles una vegada tinguem un estat propi. 

A ningú se li escapa que certs sectors contraris a l’independentisme defensen que aquests equips catalans no podrien disputar cap competició espanyola. Els majors afectats per aquesta mesura serien el Barça i l’Espanyol que passarien a competir a una hipotètica lliga catalana que per la UEFA tindria un valor baix i, per tant, l’equip guanyador segurament es classificaria per la primera ronda d’eliminatòries per accedir a jugar la Lliga de Campions. Aquest motiu portaria als grans jugadors dels dos equips de primera divisió a plantejar-se el seu futur en un equip que, a priori, jugaria una lliga poc competitiva i amb poc ressò mediàtic,  amb la qual cosa segurament acabarien marxant cap a clubs d’altres lligues més potents i conegudes. Aquests són, bàsicament, els arguments que defensen alguns: lliga catalana de baixa qualitat, pèrdua de jugadors importants, limitació per accedir a competicions europees.

Però bé, una opció factible seria que els equips catalans continuessin jugant competicions espanyoles, no seria el primer cas d’equips que juguen la lliga d’un país que no és el seu, veiem-ne alguns casos: l’AS Monaco FC, que té la seva seu al principat, juga la lliga francesa, actualment la Ligue2;  l’AC San Marino, que milita a la Serie C2 de la lliga italiana representa la república de San Marino a les competicions italianes; l’USV Echen/Mauren, equip del principat de Liechtenstein que, igual que la resta d’equips d’aquest país, juga a la lliga Suïssa; el Toronto FC, equip canadenc fundat l’any 2006 que disputa la Major League Soccer (MLS) dels Estats Units; el Bergwick Rangers és un club anglès fundat l’any 1884 que juga al poble de Berwick-upon-Tweed, situat a quatre quilometres al sud de la frontera amb Escòcia, i que des del 1905 juga les competicions escoceses enlloc de les angleses; sense abandonar el Regne Unit trobem el Swansea City A.F.C equip gal·lès que juga la lliga anglesa, actualment disputa la Premier League; el Cardiff City F.C., fundat l’any 1899 i que també disputa la lliga anglesa, actualment disputa la Championship; el Derry City FC, equip de l’Irlanda del Nord fundat l’any 1928 però que disputa la lliga d’Irlanda des del 1971;  i a Oceania trobem el Wellington Phoeinx, club neozelandès fundat l’any 2007 i que disputa la lliga d’Austràlia.

Una altra opció seria disputar una lliga a nivell europeu a l’estil NBA que disputarien els equips més potents del continent entre els que hi compten el Barça, i que tindria partits cada cap de setmana. De manera tal que hi hauria les lligues de cada país i aquesta lliga europea. Es parla que per aconseguir disputar aquesta lliga europea els equips haurien de quedar primers a les seves lligues i després disputar una fase eliminatòria que donaria la classificació automàtica, de la mateixa manera que, els equips que quedin en zona de descens en aquesta lliga europea, passarien a disputar la propera temporada la lliga del seu país. De moment encara és un projecte embrionari però cada cert temps és un tema que es posa al damunt de la taula.

La tercera via és fer una Lliga Catalana pròpia que fins i tot haurien de poder-la disputar aquells equips de territoris propers a la cultura catalana que ho volguessin (estic pensant en equips de la Catalunya Nord, País Valencià, Aragó i Balears), i convertir-la, poc a poc, en una de les més potents del continent.

Aquestes possiblitats, reflectides en el món del futbol són perfectament adoptables en qualsevol de les altres disciplines esportives on equips catalans disputen competicions espanyoles.

Bona diada!

 

Actualització: Toni Padilla, periodista del diari Ara, em recorda que el FC Andorra, també juga competició oficial fora del seu país, ja que disputa la primera territorial catalana. Em descobreix també el cas del Wrexham FC, equip gal·lès fundat l’any 1872, i que participa en la Confernce National anglesa.