Relaxa’t

Tothom ha sentit dir algú o ha dit alguna vegada que estava estressat. D’estrès en patim tots ja que és una resposta normal i necessària pel nostre funcionament diari: gràcies a l’estrès els nostres mecanismes de defensa es posen en alerta per combatre la situació que ens estressa. Ara bé, el problema apareix quan aquesta reacció davant d’un agent estressor és inadaptada: apareix l’ansietat, que té causes perjudicials per l’organisme.

L’ansietat és, a diferència de l’estrès, la resposta a un estímul associat a la por, a la pèrdua o a la supervivència. Tant l’estrès com l’ansietat generalitzats provoquen sobrecàrregues de tensió i l’aparició de malalties donades per un estat d’alerta sostingut. Els primers símptomes que apareixen son variables en cada individu i van des de l’insomni, el mal humor, la fatiga física i anímica, les variacions de pes, etc… i poden abocar en trombosis, malalties coronàries, depressions…

En una societat competitiva com la nostra cada cop són més les persones que pateixen estrès o trastorns d’ansietat i en aquest estat d’alerta continuada reaccionem davant la vida com una amenaça fent-nos oblidar del present, de l’aquí i l’ara. En un estat continuat d’estrès els petits moments que ens donen la nostra suposada felicitat passen totalment desapercebuts i ens fan centrar en les nostres frustracions i mancances, que ens duen a un estat de tristesa generalitzada i d’apatia davant la nostra única i pròpia vida.

Per sort, les nostres respostes a l’estrès o a l’ansietat s’eduquen i es combaten. Curiosament, és a través del nostre propi cos i sobretot a través de l’acció més voluntària que té, la respiració, com millor podem combatre-les. Adonar-nos de les nostres sensacions corporals d’estrès i relax, i fer la nostra respiració conscient ens ajuda en gran mesura a relaxar-nos.

Però, què és la relaxació? La relaxació no és jeure al sofà i quedar-se hipnòtic davant del televisor. No, la relaxació és un estat de consciència que es busca voluntàriament i lliure, amb l’objectiu de percebre amb l’ajut de la nostra propriocepció els nivells de calma, pau i felicitat necessaris per gaudir plena i satisfactòriament el nostre aquí i el nostre ara. La interiorització mental a partir de la passivitat muscular juntament amb el control de la respiració produeixen a qui la practica estats de baixa activació del sistema nerviós autònom que ens faciliten l’entrada a l’estat Alpha del cervell, que ens permet assimilar molt millor informació nova i per tant modificar comportaments o mals hàbits adquirits.

A Occident, el fisioterapeuta Edmund Jacobson al 1920, va començar a aplicar la relaxació en els seus pacients i comprovant-ne els beneficis i des de llavors, la relaxació s’ha estès a altres àmbits de la medicina i la salut. Els beneficis de la pràctica diària de la relaxació són molts i entre d’altres m’agradaria destacar: l’augment del nivell de consciència, augment del nivell de repòs, millor resistència a les malalties, equilibri de la tensió arterial, predomini dels pensaments positius, disminució de l’estrès, resistència als hàbits erronis com fumar, millora de la memòria a curt termini i millor capacitat d’aprenentatge.

Al vostre abast estan molts professionals que us poden ajudar a entrenar-vos en la relaxació. Esteu estressats?. Jo no, què espereu a relaxar-vos?

Marta Torra i Llorens

Psicòloga

Barcelona, 1973. Llicenciada i màster en Psicologia per la UB. Té el seu propi centre, Grup Terapèutic Bruc. Col·labora en una associació de formació en emergències mèdiques (EMER) en xerrades a nens i adolescents a escoles i entitats, així com formació com a psicòloga d’empresa. Membre fundadora i vicepresidenta de l’Associació El Matí.
Article anteriorCruyff
Article següentIZ