Hi ha llibres que són atemporals, que parlen d’un passat que se’ns fa molt present, ja que parlen de la vida, parlen de somnis, parlen d’anhels. ¿I què més podem demanar els amants de la literatura si, a més, aquests somnis estan lligats al món literari? Probablement aquesta mateixa sensació va tenir l’autora quan es va decidir a escriure la vida d’Edmond Charlot, un dels grans editors de la Resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial.

Les nostres riqueses narra la història d’Edicions Charlot i la vida del seu fundador, així com de la llibreria Les Vrais Richesses, que va crear a l’Alger i que va esdevenir bressol de grans escriptors com Albert Camus. Mentre llegim el llibre, ens van ressonant noms al cap com Fouchet, però també Stein i Saint-Exupéry, que d’una manera o altra varen deixar empremta en l’editorial, i que la narració acurada de l‘autora va introduint en la història, mig ficcionada, mig real, de manera que acaben conformant quasi una família. La vitalitat, la passió pels llibres i la voluntat de Charlot d’obrir una llibreria on hi tinguessin cabuda tots els amants dels llibres i s’hi trobessin com a casa, on es fessin trobades, xerrades, edicions i activitats relacionades amb aquest món que ens apassiona, és transmesa per part de l’autora amb un entusiasme encomanadís, que et fa sentir-lo molt a prop, ben endins, en el nostre món on els llibres sempre hi són presents.

L’enfocament de la narració és totalment encertat, perquè per tal de narrar l’evolució al llarg del temps de l’editorial i de la llibreria a l’Alger, l’autora ubica la història en dos moments temporals diferents, que aniran convergint al llarg de la narració: situa un dels arcs narratius en l’evolució de la vida d’Edmond Charlot des de mitjans de segle XX i l’altre en un present pròxim; aquest plantejament és un dels encerts del llibre ja que, malgrat la interrupció temporal en l’arc narratiu, l’alternança entre ambdues èpoques respecta l’ordre cronològic i facilita que el relat estigui perfectament estructurat. Les dates i ubicacions ens situen mentalment en el lloc on es desenvolupa l’acció, i es fàcil seguir l’evolució de Charlot al llarg del temps. Malgrat la seva curta extensió, l’habilitat narrativa de l’autora condensa en poques pàgines tres dècades d’història i el seu estil delicat ens fa viure-la de prop, com si la visquéssim des de dins, fent-nos testimonis de les dificultats per sobreviure econòmicament en moments de guerres, en moments de revolta, en moments de confusió, ja que el període narrat coincideix amb la Segona Guerra Mundial i la guerra d’Algèria. I en paral·lel, i en una narració alterna, aquesta vitalitat, aquest entusiasme, xoca de ple amb l’altre arc narratiu, ubicat en la nostra actualitat, on un jove anomenat Ryad rep l’encàrrec de desplaçar-se a l’Alger per buidar la llibreria atès que ha estat adquirida per obrir-hi un nou comerç. El contrast és màxim entre ambdues històries, ja que a diferència de Charlot en Ryad no té cap interès pels llibres, ni cap intenció de tenir-ne, i les emocions del lector recorren els dos mons oposats.

Amb una bellesa prosística inusual, l’estil de l’autora encomana l’amor pels llibres i ens transmet perfectament l’esperit de Charlot en la seva particular lluita per aconseguir fer néixer i mantenir el seu somni. Perquè aquest és un llibre de lluites i somnis, aquest és un llibre destinat a tots aquells qui trobem en les llibreries una segona llar, un refugi on reposar els nostres pensaments que busquen la companyia de les paraules, dels mots, de les frases i dels llibres que ens han fet com som. És també un cant a favor de les petites editorials que malden per sobreviure en un mercat complex i difícil, amb grans competències i rivalitats, i amb la dificultat, com també succeeix avui en dia, d’un moment social en que l’economia no acompanya. És un encert, doncs, i hi escau perfectament, que l’editorial catalana que ha trobat aquesta joia sigui la modesta, però cada vegada més potent, Edicions del Periscopi.

Però també és un llibre destinat a les ànimes sensibles que, emmirallant-se en la voluntat d’un jove apassionat, veuen com el seu somni de fer néixer quelcom que ja ha nascut dins seu, una vida dedicada a la seva gran passió, ha de lluitar contra els elements externs, contra un món que se’ls gira en contra i els sotmet a reptes difícils.

Cal vindicar la lluita per aconseguir allò que anhelem, cal dedicar-nos en cos i ànima a allò que ens mou, perquè la vida només és vida si li pots donar el millor que tens, el millor de tu mateix.