Ser mare als 19 anys. Aquesta és la història de la Miriam Oró (Sant Vicenç de Castellet, 1998). Prenia pastilles anticonceptives des de feia temps i, durant un període, va tenir uns sagnats que la van alarmar. Va assistir a una prova rutinària al seu centre de salut habitual i les anal·lítiques i l’exploració van ser correctes, sense cap tipus d’alteració que fes sospitar el que vindria a continuació.

“D’un dia per l’altre em va sortir una mica de panxa“, explica, “i de seguida em vaig alarmar” (a casa seva hi té algun antescedent de càncer de pàncrees i és un dels símptomes). La seva sorpresa al assistir al CAP, per explorar què li podia passar, va ser donar positiva en un test d’embaràs. A partir d’allà, la seva vida li va canviar per sempre més -estava de 6 mesos-.

La meva primera reacció al saber que estava embarassada va ser abortar“, explica commocionada. “Al final és el que la societat impulsa, que ets jove i ja tindràs temps de ser mare”. Un cop va decidir tirar endavant, amb el suport de la seva família al costat, va haver d’afrontar també l’estigma sobre seu de “la vida normativa”, el que se suposa que ha de fer una noia amb 19 anys, sortir de festa i no parar quieta: “El que jo vaig decidir a la meva vida va fer que molts amics quedessin enrere”.

El cas de la Miriam és el que en la ciència es coneix com un <<embaràs críptic>> o de detecció tardana. Hi ha estudis que indiquen que 1 de cada 475 embarassos és críptic, és a dir, que la mare no sap que està embarassada fins, almenys, al segon trimestre de l’embaràs. És habitual entre dones amb períodes irregulars en general causats, per exemple, per ovaris poliquístics o que tenen patologies que generen sagnat durant l’embaràs i es pot confondre amb la regla. En aquest reportatge de RAC1 podeu aprofundir més sobre una realitat que és més habitual del que sembla entre les dones.

Personalment, és una lliçó de vida del que implica ser mare, ser jove i combatre tot un estigma amb els cèlebres: “això et passa per no haver vigilat més”. I, a més, en un món on sempre s’ha explicat la maternitat des d’una òptica adulta.

Podeu trobar aquí una conversa amb Miriam Oró i conèixer el seu testimoni viscut en primera persona, extreta del programa La veu de Vila (Ràdio Viladecavalls):