Si aneu a l’Alguer heu de visitar sempre el santuari de la Marede Déu de Vallverd.  És un lloc entranyable meravellós, em recorda tant els santuaris marians del pre Pirineus nostres que un allà s’hi troba com a casa. La meva primera visita a aquesta església m’hi va portar l’amic Carlo Sechi (un savi erudit alguerès que també fou Batlle de l’Alguer i actualment és diputat autonòmica al parlament sard) era per assistir a la missa de mossèn Antoni Nughes que és el capellà custodi d’aquest santuari. Dom Nughes, que és com l’anomenen els seus feligresos de l’Alguer és una personalitat en el món cultural, reliquiós i cívic de la seva ciutat, aquí teniu una part de la seva bibliografia consultable al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya. Mentre uns critiquen i diuen el que els altres han de fer, mossèn Nughes, com una formigueta treballa, deixa petjada i no li cal els afalagaments postissos de certs personatges de la cultureta nostrada.

Ara, per saber coses de Vallverd, com de tot l’Alguer, o dels algueresos que van participar a la renaixença catalana de l’Alguer (Palomba i Clavellet) cal recórrer, quasi sempre, als llibres de Nughes. Qui a més de ser l’arxiver de la Catedral de l’Alguer, és el director de la revista l’Alguer, canta cada nit de Nadal el Cant de la Sibil·la a la Catedral de santa Maria i cada tarda de diumenge oficia una missa en alguerès a l’església de sant Francesc. Sense ell no és podrà entendre mai el segon renaixement de l’Alguer.

He tingut el privilegi d’anar repetides vegades a Vallverd amb Nughes i Carlo Sechi, de veure les grans obres de restauració de tot el santuari fetes i de com ha fet restaurar la Mare de Déu del Santuari, he escoltat “Los Goigs” de Vallverd… L’Alguer és la ciutat vella, l’eixample nou, les platges, però també i d’una manera molt especial el santuari de Vallverd.