L’ONU ha creat un grup de treball sobre la utilització de mercenaris; en concret està treballant en un projecte de convenció internacional per tal de regular les empreses militars i de seguretat privades.
Avui en dia estan proliferant les empreses d’aquest tipus, que actuen en àmbits on tradicionalment els estats tenien el monopoli mitjançant els exercits. Aquesta va ser una conquesta si més no des dels Estats liberals fins els nostres dies. Abans, com és conegut les guerres es feien per mercenaris que cobraven una paga en funció del botí de guerra.
La professionalització dels exercits, ha portat a la supressió de les lleves i a la idea de l’exèrcit com a poble armat, per tal d’encarregar a uns professionals a sou de l’estat la tasca de fer la guerra. Ara bé, una cosa és aquesta actuació directa des de l’estat i un altre la concessió d’una mena de patent de cors a empreses per a que com mercenaris facin la guerra en nom de l’estat. Aquesta manera d’actuar per vies privades ja va demostrar el seu èxit a la guerra de l’Iraq, i en la lluita contra els segrestos de vaixells a l’oceà índic.
Ha arribat el moment de fer una regulació internacional d’aquests tipus d’actuacions, que vagi més enllà de les decisions de cadascun dels estats. A banda de la necessitat d’una regulació jurídica que delimiti actuacions admissibles caldria tenir en compte la reflexió moral de considerar fer la guerra una activitat empresarial més, aspecte que com es obvi no pot deixar indiferent. Potser l’actuació mitjançant mercenaris no és un fet nou, però l’activitat empresarial organitzada li dona un element afegit a la reflexió.