Potser hauràs vist la pel·lícula “Air”, una delícia per a aquells que gaudim del món del màrketing. Si no ho has fet, fes-ho que paga la pena!

Crec que no faig cap “spolier” si t’explico que tracta de com es gesta el fitxatge de l’icònic jugador de bàsquet Michael Jordan per la marca Nike. S’ambienta en una època que sembla llunyana (no ho és!) quan Nike no estava posicionada entre el calçat per excel·lència dels esportistes i aficionats al món del bàsquet americà. Converse i Adidas dominaven amb tirania aquest segment i semblava que ningú els podria fer ombra. Fins que: pam! Els pisos mai baixen de preu; el bitcoin és cosa de dos dies; Apple fa 10 anys que té els dies comptats; els grossos no els pots moure de lloc, abans acabaran ells amb tu que tu amb ells…. Un llarg etcètera de mantres “Norriguistes” que hem interioritzat com a veritats absolutes i immutables del nostre temps.

Aprenem que són principis amb bases poc sòlides a cops de bufetades amb la mà oberta de la pròpia realitat. És curiós veure com, quan un d’aquests pilars als que ens aferrem cau, sempre tenim a mà una excusa de barra de bar per a contrarestar el que passa i contradiu el nostre credo: han tingut sort, els factors externs els han jugat a favor, això serà flor d’un dia. Continuo? Un llarg etcètera que fa que ens aferrem a la poltrona d’una seguretat que ens autoimposem per a sentir-nos dins d’unes regles d’un joc fictici en el qual tots participem.

 

De l’acord entre Nike i Michael Jordan neix la ja llegendària vamba esportiva Nike Air Jordan. Des de 1985 se n’han fet 36 models que, sumats a diferents colors i col·laboracions, han assolit la fita de ser les més icòniques de la història, sense pal·liatius. El seu valor de mercat així ens ho demostra: per tal d’aconseguir unes Jordan 1 noves del 1985 ben conservades, n’hauries de pagar avui, si trobes algú que te les vengui, més de 30.000 euros. I no cal anar tan lluny: per les reedicions del 2013 i 2015, més de 1300 euros, o l’última reedició, les “Lost&Found” del 23, ja superen el seu valor de sortida a un preu que ronda els 400 euros.

Et preguntaràs: per unes vambes? I tant!

Et pot semblar una bogeria, però el mercat ens diu que si al 1985 haguessis comprat unes Jordan 1 per 69 dòlars (un preu altíssim per unes vambes al 1985!) i les haguessis conservat bé, avui a plataformes especialitzades podries vendre-les, segons la talla, pel que volguessis i una mica més. Si t’hi pares a pensar, quan ens ho expliquen de cotxes clàssics, rellotges o joies, tendim a entendre-ho més; però avui en dia per vambes, cromos i còmics encara ens costa, penso que per raons clarament culturals.

El fet és, però, que es dona igualment. I per tal que fenòmens com aquest es donin calen tres condicions:

 

  1. Les unitats de l’article són limitades, bé sigui perquè se’n van fer moltes en el seu dia i ara en queden menys o perquè se’n produeixen un número molt limitat expressament. Quan això passa es crea la famosa sensació d’escassetat.
  2. Existeix un públic especialista que reconeix, valora l’article i li atorga valor i reconeixement social a qui en tingui la propietat.
  3. L’article ha de respondre a una història èpica, d’aquestes que marquen un abans i un després.

 

Un cop el còctel està barrejat només cal tenir la paciència d’esperar el millor moment per a col·locar-lo al mercat. I d’això en neix tota una professió.

Pensa que així com hi ha marxants d’art, hi ha marxants de vambes que aconsegueixen per als seus clients els models més exclusius, específics i difícils de trobar; bé sigui per les seves col·leccions, o per garantir calçar una joia gairebé inimitable. No són vambes que trobaràs a una botiga habitual, cal rastrejar “dealers” de confiança a internet o botigues especialitzades.  Òbviament, també hi ha eines per saber, com si es tractés del mercat borsari, com cotitzen unes vambes en qüestió per saber si les estàs pagant bé o no.

Et poso un exemple de la plataforma StockX que pots aconseguir gratuïtament al mòbil: unes vambes Nike Air Jordan model 5 blaves han tingut el 2023 un preu mínim de compra de 210 euros el juny del 2023 i un màxim de 349 euros a l’octubre del mateix any.

Tot un món que a Estats Units està molt més evolucionat que aquí i del que hi ha històries per no dormir! El quan, el qui, el com i l’on importen i agreguen tant o més valor que el producte en qüestió.

 

Recorda: si compres unes Nike Air Jordan 1 Lost&Found ara per 400 euros (aproximadament), d’aquí dos anys tens tots els números que valguin el doble.

Si m’acceptes l’aposta, m’hi jugo un sopar al König. Què hi dius?