Ja fa força setmanes els vaig parlar de la campanya de micromecenatge que s’havia engegat via internet per recollir fons per impulsar un homenatge al galerista Salvador Riera a Breda, la seva vila natal. Les noves tecnologies ens fan la vida més fàcil però no tot ho abasten: no es van recollir els fruits esperats. En canvi, sí que s’han obtingut els recursos necessaris per la via tradicional de trucar portes. Desenes d’empreses i particulars han fet la seva petita aportació i el projecte de l’homenatge al galerista finalment arribarà a bon port. La data definitiva és la del proper diumenge 29 de gener.

La jornada començarà a dos quarts de cinc de la tarda al Museu Municipal Josep Aragay. Cal recordar que bona part dels fons del museu de l’artista noucentista provenen de la col·lecció de Salvador Riera. El galerista i col·leccionista va unes quantes obres al fons inicial per posar en marxa el museu. Les obres que no cedí en aquest primer moment, hi anirien a parar amb la venda – donació de la seva col·lecció a la Generalitat. És per això, i perquè Riera i Aragay foren grans amics, que els actes de l’homenatge començaran al petit museu. Allà, el Dr. Xavier Castanyer ens farà una visita guiada. Castanyer és el màxim expert en l’obra d’Aragay i ho va corroborar amb la seva tesi doctoral La projecció d’un ideal estètic durant el Noucentisme. Josep Aragay i Blanchar (1889-1973).

Tot seguit, els actes continuaran al Cercle Bredenc, el teatre del poble. El primer que s’hi farà serà projectar uns fragments del programa “Identitats” que es va emetre per TV3 el 8 de juny del 1986. En aquest programa Josep Maria Espinàs hi entrevista el protagonista de l’homenatge. És molt més adient fer parlar el propi homenatjat, encara que sigui des de la distància i la fredor d’una pantalla (miracles encara no en podem fer), que no pas fer un llarg i feixuc panegíric per glossar les seves gestes. Millor que ens les expliqui ell mateix.

Seguirem amb una actuació de Les Veus del Casal, la coral del casal d’avis del poble. Els més veterans ens recitaran alguns dels versos del llibre Breda, pinzellades a tort i a dret que escrigué Riera en els seus anys de joventut. Ja vam explicar que es tracta d’un llibre satíric en vers, que es dedica a passar casa per casa de Breda i deixar anar algunes indiscrecions. Ara ja ningú s’ofendrà i el llibre ens serveix com a magnífic document històric. Només dir que un dia el vam treure al bar, amb la colla, i tots hi vam trobar els nostres avis i besavis en situacions d’allò més còmiques.

Finalment, tindran lloc els parlaments de rigor. Comptarem amb dos convidats d’excepció. El primer és l’escriptor Pere Gimferrer, amic del galerista que participà assíduament en les activitats de la Galeria Dau al Set del carrer del Consell de Cent de Barcelona (com també ho feren altres literats com Camilo José Cela o Baltasar Porcel). El segon és l’Honorable Conseller de Cultura Ferran Mascarell.

Per a l’ocasió, hem editat un llibre. Ens hem encarregat de l’edició la Sra. Glòria Bosch, directora de la Fundació Vila Casas, i un servidor. S’hi podrà trobar, al seu interior, la reedició facsímil del Breda, pinzellades a tort i a dret alhora precedit per una cinquantena de pàgines d’apunts biogràfics i seguit per altres versos inèdits de Salvador Riera i fotografies.

No cal dir que hi estan tots convidats.