El futur no és el que era és l’obra de Joan Mayans Planells guardonada amb el Premi Pollença de Literatura 2019, impulsat per l’Àrea de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Pollença.

La primera novel·la de Joan Mayans Planells ens presenta quatre personatges que aparentment no tenen cap conflicte important: el Kai, l’Helena, la Francina i el Jep. Però, al llarg del text veiem com són uns personatges insatisfets, immersos en la crisi dels quaranta, decebuts amb el destí familiar i laboral al qual els ha portat la vida.

L’autor ens mostra aquesta evolució de forma divertida i fins i tot tendra a l’inici,  tot i que ben aviat aquest to amable es capgira cap a un de més àcid i incisiu que ens mostra les contradiccions dels personatges i les seves misèries. A més, la infidelitat apareix a la novel·la en totes les seves formes, i la manera de tractar-la traspassa els convencionalismes per portar els quatre protagonistes de l’obra cap a territoris inesperats i no exempts de crueltat i violència.

El jurat del Premi Pollença de Narrativa, que va per la 10a edició, ha estat format per Ramona Pérez Santiago, Joan Pons Bover i Silvana Vogt.