Tothom que no fos cec i sord de conveniència ho veia venir: la bufetada que han rebut els partits teòricament independentistes, per part de tots els electors que s’han quedat a casa, tips de ser decebuts pels que diuen A i fan Z (dir B seria dir massa poc).

 I malgrat tot, els resultats no asseguren pas que els barcelonins rebin l’ajuntament de canvi radical que voldrien. L’enganya-babaus de la que en diuen “majoria progressista” encara pot portar un continuisme que augmenti la quantitat de gent avorrida de totes les tàctiques del que s’enganxen a la cadira sigui com sigui.

 Aquesta abstenció, aquest toc d’avis a tota la classe política, té moltes probabilitats de repetir-se a les primeres eleccions autonòmiques que hi hagi. Perquè les institucions de les que els catalans han tingut motius moltes vegades per estar-ne orgullosos, ara no les coneix ni sa mare, per dir-ho de forma plana i entenedora.

 Què és pot pensar d’una Generalitat que dóna suport als esquiladors del centre, sense  cap contrapartida que sigui capaç de ser presa seriosament? D’una Generalitat que permet que els mossos d’esquadra, actuïn contra els ciutadans que defensen allò que la entitat hauria de defensar, i que permet que  els mossos detinguin il·legalment una diputada del Parlament Europeu amb ple dret a immunitat. Per això, de no ser que fins llavors hi hagi alguna mena de regirament del panorama de partits, (canvi positiu d’alguns, o aparició de nous) l’abstenció (que a més pugui portar PP i Vox en quantitat significativa al Parlament) no és cap fantasma sinó una possibilitat tristament certa.

 I què volen que es pensi d’un Ajuntament que rebutja una significativa majoria de ciutadans? Amb una alcaldessa que és xiulada, més d’una vegada pels ciutadans, i que no obliga els funcionaris a complir amb les seves obligacions d’acord amb les normes que regulen el funcionament de la institució. I amb això em refereixo al trist episodi de membres de la Guardia Urbana amb una actuació catalanòfoba, que ni són separats del servei ni sancionats de cap manera, mentre que  el ciutadà afectat rep una multa injustificada de 600 euros?

(vegeu: https://www.larepublica.cat/noticies/politica/nacional/la-gub-fa-tuf-de-catalanofobia-imposa-la-llei-mordassa-a-un-ciutada-que-defensava-els-seus-drets-linguistics/

 Que el reclutament d’agents de la Guardia Urbana, estigui obert a la gent de totes procedències, és lògic i democràtic. Però una vegada es vesteixen l’uniforme, tenen unes obligacions clares de servei a la ciutadania, i han de deixar els seus prejudicis i els seus ressentiments a casa seva. I qui no ho faci, que es busqui una altra feina. Així de clar i de senzill hauria de ser.

 Suposo que hi haurà més d’un polític que voldrà carregar als abstencionistes el mort de la forta irrupció de PP i Vox a l’ajuntament barceloní.  I això seria un autoengany, perquè la culpa és dels que enlloc d’una política nacional, fan una política partidista de llocs amb retribució segura, encara que s’omplin la boca amb una retòrica  en la que les paraules i els fets van clarament divorciats.

 Es veia venir. I es repetirà mentre no hi hagi un regirament, potser un canvi substancial del personal polític, que esbandeixi els aprofitats i els porucs, i doni pas a gent valenta que, de bracet amb l’exili, porti el país pels viaranys que es van obrir l’octubre del 2017.