Fa anys en un viatge a l’Alguer, mossèn Nughes va convidar-me a visitar l’Escola de la varietat catalana de l’alguerès per adults. Està al carrer de Carrer Mallorca 45 de l’Alguer.  Per mi fou una sorpresa veure el seu estatge social al cor del barri vell, ple de llibres i de records, amb una cinquantena d’adults millorant la seva parla, mai oblidaré aquesta xerrada. A l’Escola, fundada el 1982, hi ha una foto de Borja Moll presidint-la, evidentment els diccionaris bàsics del català, però per sobre de tot destaca la presència del voluminós diccionari Català – Valencià –  Balear aquí recull tota la varietat del català de l’Alguer.

 Nughes va convidar-me a fer una xerrada amb els alumnes sobre quina era la meva visió de l’Alguer. Fou una de les millors experiències que he tingut, parlar i fer un col·loqui amb una munió d’algueresos. D’entrada els vaig dir que el poc que sabia de l’Alguer ho havia après d’un personatge “murri i sorneguer” Dom Nughes – evidentment – aleshores el mateix mossèn va dir “què m’has dit” … i els hi vaig dir que miressin el diccionari Alcover – Moll i sortirien de dubtes. Xerrar amb Nughes a l’Alguer és un pou de ciència, ho sap tot i et dóna tota la informació bàsica per el coneixement de la seva ciutat que tant estima i que tants llibres a fet per donar-la a conèixer a tothom.

 Els alumnes de l’escola em van cosir a preguntes, com quin era el coneixement de l’Alguer que es tenia mar enllà? Per que no es pot veure TV3 i la resta de canals a l’Alguer? I sobretot quina era la meva impressió. Va ser difícil de respondre a tot per una cosa que si que em va agradar de dir-los és que la seva parla és una meravella, enraonen com Pere III, és com escoltar la parla dels vells manuscrits…. Ah! i els hi vaig dir que com tants d’altres insults em pensava que a l’Alguer salaven com a les Illes o Cadaquès.  

Mai no em cansaré d’animar a tothom a visitar l’Alguer i deixar-se portar, no anar-hi mai amb cap idea preconcebuda… veure, mirar, escoltar fruir d’aquesta ciutat, que és genial. Ah! i l’escola té un cor que canta la missa en català que cada diumenge per la tarda Mn. Nughes oficia a sant Francesc. A destacar la versió del Virolai dela Marede Déu de Montserrat, tot i que a mi em posa la pell de gallina quan canten els Goigs dela Marede Déu de Vallverd.  

 Una cosa per recordar heu de tornar sempre de l’Alguer després d’haver comprat el Calendari Alguerès que edita aquesta  Escola i alguna de les seves publicacions. És la millor manera de defensar la llengua consumir productes catalans arreu.

 El vídeo és d’una conferència sobre la Patum feta a l’estatge de l’Obra cultural de l’Alguer  Carrer P.R. Arduino, 44 | 07041 Alguer ( Sardenya ) I | Tel. Fax. +39 079.977228 | E-Mail: info@obracultural.cat  on podreu comprar també molts llibres en Alguerès http://www.obracultural.cat/