Imatge: Huffington Post

Sempre hi ha noves ocasions per constatar (malauradament…) quanta raò tenia  Albert Einstein quan va dir allò que es va fer famós: “En aquest món hi ha dues coses que no tenen límits: la imbecilitat humana i l’univers, encara que pel que fa a l’univers tinc els meus dubtes”. Això vé ara a tomb  quan hom, entre meravellat i escandalitzat, veu quanta gent hi ha (que hom  anomena negacionistes, per entendre’s) que no sols no fa cas de les mesures contra la pandèmia, sinó que fins i tot neguen que existeixi i  diuen que tot és una conxorxa dels governs i dels rics per dominar més a la gent. I aquesta insensatesa no té fronteres.

 A Espanya són prou coneguts tots els disbarats que s’han fet i es fan, i a Catalunya mateix també hi ha exemples de gent que s’ha venut el cervell . Voldria fer aquí només un parell de pinzellades del problema a Alemanya, perquè els lectors vegin que al país que molts creuen perfecte hi ha tanta insensatesa com a tot arreu.

 A Alemanya el nucli dur dels negacionistes fins i tot s’ha organitzat en una associació amb un nom (“Querdenker”) de difícil traducció directa. Aproximadament significa “els que pensen contra corrent”. I aquesta gent, fent un ús abusiu del dret a llibertat d’expressió han fet manifestacions a diverses ciutats alemanyes (Stuttgart, Dresde, Leipzig, Berlin i altres) incomplint les condicions per fer-les. Res de mascaretes, res de distància mínima entre la gent, etc. cosa que ha provocat intervencions de la policia que ha tingut més ferits que no pas els manifestants. El passat dimarts 6 d’Abril va sortir al FAZ, diari més prestigiós d’Alemanya una informació interessant sobre els negacionistes que recullo aquí molt resumidament.

 Qui són els que van a aquestes manifestacions? La majoria forma part de la classe mitja, alta i baixa, però s’hi barregen esotèrics, hippies,  els contraris a tota mena de vacunes, detractors de la medicina tradicional universitària,   ideòlegs de l’existéncia de conspiracions secretes internacionals, i gent de la que va sempre contra tot el que fan “els de dalt”. També s’hi barregen cada vegada més membres de l’extrema dreta (a alguns llocs són més d’un 10 % dels manifestants) que miren d’instrumentalitzar les manifestacions i que porten a una radicalització creixent. Tot plegat, ha advertit el ministre de l’interior de l’estat de Renania del Nord-Westfalia, “ porta a  un refús de l’estat i de les seves institucions democrátiques legitimes, que pot sobreviure a la pandèmia…”

 El fet que els governants en una situació sense exemples facin comprensiblement errors, encara que després els corregeixin, també fa caure al parany dels negacionistes gent que reacciona emocionalment i no racionalment.

 Els cientifics que vigilen l’evolució de la pandémia han pogut comprovar que on hi ha hagut aquestes manifestacions s’han disparat de seguida les xifres d’infeccions. I això és una prova més que no n’hi ha prou amb governants que facin la feina tan bé com puguin, sinó que sense una col·laboració sensata de tots els ciutadans costarà molt més de vèncer aquest maleït virus i de poder tornar al mínim de normalitat que tothom enyora. Llàstima que contra la imbecilitat i la insensatesa no hi hagi cap vacuna.