Que Instagram és la xarxa social de moda no ho dubta ningú. En tan sols dos anys ha aconseguit duplicar els seus usuaris, superant el gegant Twitter. Instagram és frescor, és immediatesa, és comunicació, i també és postureig.

Però sembla que l’afany pels «likes» no li acaba d’agradar al senyor Zuckerberg (amo de Facebook i ara també d’Instagram), de manera que des del mes de juliol ha començat a ocultar els «m’agrada» en set països: Austràlia, Brasil, Canadà, Irlanda, Itàlia, Japó i Nova Zelanda. D’aquesta manera, tan sols l’autor de la foto pot saber els «m’agrada» que ha rebut. L’objectiu no és rebaixar els egos, sinó que se centren en el contingut de les publicacions.

A més, està preparant novetats per a continuar amb els seus fantàstics índexs de creixement. Aquestes van dirigides al seu producte estrella: les històries. Proposen més filtres i accions, com la possibilitat de realitzar collages en la mateixa aplicació. I fins i tot aposten per la creació de vídeos a l’estil Tik Tok (una aplicació de vídeos musicals curts).

I la notícia que més esperaven els community manager ja ha arribat: per fi es pot programar les publicacions a la xarxa social de moda. Amb aplicacions com Storrito o Creator Studio. A Instagram li costa, però a poc a poc va incorporant les demandes dels usuaris.

De la mateixa manera que Instagram es va inspirar en Snapchat per implantar les històries, ara podria seguir fixant-se en aquesta xarxa social. Perquè ara Snapchat està creant un canal de notícies dedicat específicament als debats de les eleccions nord-americanes de 2020. També treballa amb candidats per augmentar la seua visibilitat a través de la realitat augmentada.

De moment, les innovacions d’Instagram pel que fa a la comunicació política han vingut de la mà dels usuaris. Moltes venen de la mà d’adolescents, que han creat comptes específics per estar al dia. Trobem alguns exemples en @brown.politics i en @dailydoseofwokeness.

Instagram té moltes oportunitats de creixement i d’innovació, però sembla que va a remolc dels plats forts d’altres aplicacions. A veure si es posa les piles.