Fou un dels grans setmanaris humorístics, catalanistes i de combat des de 1879  a 1939, tots i que els darrers anys, en plena guerra civil fou “ocupat i intervingut” pels comunistes del PSUC. Ara, gràcies a Jaume Capdevila (Kap) s’acaba d’editar la seva història de 60 anys, en un acurat volum de l’editorial Efados. Sóc dels que sempre m’ha interessat el nostre immediat passat, sobre tot els gloriosos anys trenta. Barcelona era plena de revistes humorístiques com el ‘Cu-Cut’ o ‘La Campana de Gràcia’ o ‘Be Negre’ . Per cert la història de ‘la Campana’ la publica, enguany, també en Kap a l’editorial Pagès de Lleida.

De sempre he seguit en Kap, des d’aquella ja mítica revista berguedana de ‘l’Escudella i Carn D’Olla’ que ha esdevingut un objecte de persecució per molts dels col·leccionistes de còmics i que malauradament està totalment exhaurida, com també de les dues edicions d’un més que curiós ‘Manual del Bon Patumaire’, com sobretot de les seves pàgines d’humor de Patum al ‘Regió7

En Kap no para, en pocs anys, s’ha convertit en una de les persones més influents a la premsa barcelonina; publica, molts cops diàriament, dos acudits a dos dels diaris més prestigiosos de Barcelona : ‘La Vanguardia’ i ‘El Mundo Deportivo’, alhora que no ha deixa mai de fer-ho al Regió7, també el podem veure setmanalment a ‘El Triangle’ i a molts més llocs. Dóna classes, fa mestratge, però el que realment sorprèn es que s’ha convertit en un dels més grans estudiosos de la premsa satírica o humorística catalana. Ha fet llibres de Tísner, ‘Cu-Cut’ i s’ha convertit en el més jove i documentat estudiós de la premsa satírica i dels seus dibuixants.  

 En Kap, juntament amb Josep Maria de Martín i Josep Vinyes són els tres berguedans que han fet, d’una manera habitual dibuixos als diaris de Barcelona. Però sort que tenim en Kap, qui per cert a en aquest llibre de ‘L’Esquella de la Torratxa’ referencia entre els seus dibuixants a un nat a la plaça de les Fonts berguedana Josep Vinyes. Ah! i un dels primers dibuixos de Patum publicats a Barcelona, segurament deu ser el primer, fou publicat a ‘L’Esquella de la Torratxa’. Mai no em cansaré de dir que una ciutat ha d’estar orgullosa del seu ric i important patrimoni cultural i de la seva gent que l’ha precedit. Berga disposa d’un museu del circ fet en base a una donació de Josep Vinyes.

En Jaume Capdevila és l’editor d’aquest important volum on entre d’altres també hi ha participat Josep Maria Cadena, Albert Rossich o Lluís Solà Dachs. Amb gent com en Kap, Berga segueix sent un referent cultural al segle XXI, i que duri. Gràcies Kap per tot el que ens fas conèixer. Jaume no paris, tal com està tot només amb humor com el teu podem resistir tot els que ens està caient a sobra.