Un, que ja té certa edat i li agraden molt les festes populars tradicionals, ha anat enguany a l’Arboç a veure la seva famosa Carretillada. Impressionant: puc dir que després del Salt de Plens de la Patum -la millor festa del món, per mi, és clar- és el més impactant que he vist fins ara. Els diables fan les seves passades per la ciutat, els fantàstics versots, els salts a la processó… Al vespre fan una esplèndida representació teatral i després la carretillada amb majúscules.

La Carretillada nocturna puja cel amunt més de quatre plantes. Els diables de l’Arboç sembla que facin focs artificials humans. Impressiona i impacta l’olor de pólvora. La pólvora ho omple tot i els tabals no deixen de sonar mai i l’alegria és total.

Tinc la sort de conèixer a Ramon Vallverdú , el capitost dels diables fins aquest any, que es jubila. Ell ens va assessorar i explicar tot el que es la litúrgia i la forma d’actuar dels diables de l’Arboç. El foc és part essencial del nostre ADN nacional de catalans. A L’Alguer tenien diables amb maces com a Berga, l’Arboç o la meitat dels Països Catalans. El foc és vida, dóna energia i a l’Arboç vaig quedar amb la suficient força fins per esperar les Patum de 2016.

Esperem que l’Ajuntament de Berga deixi de fer collonades i pel centenari de la Coronació Canònica de La Mare de Déu de Queralt a Berga hi hagi Patum extraordinària, com sempre hi ha hagut cada 25 anys. Si la CUP, amb un fals laïcisme de caràcter anticlerical decimonònic, no fa Patum que no es queixi després dels resultats electorals a les properes municipals. A Berga hi ha coses que no es toquen i la Patum del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt n’és una.