Kent Haruf va començar a escriure la seva última novel·la Nosaltres en la nit poc abans de morir quan, amb setanta-un anys, li van diagnosticar un càncer.

En ella ens descobreix una història d’amor única entre l’Addie i el Louis, un home i una dona d’edat avançada que viuen a la petita localitat fictícia de Holt, Colorado. 

Haruf, també autor de La Trilogia de Holt, és expert en la presentació de relacions humanes i retrata com pocs l’amor; però no un amor romàntic ni de telesèrie sinó un amor real, quotidià, ordinari i, sovint, maldestre. 

La premissa del llibre és la curiosa proposta de l’Addie al Louis de fer-se companyia durant la nit per mirar de fer front a la soledat que tots dos senten des que es van quedar vidus. Una proposta que el Louis accepta sota l’atenta mirada dels veïns, molt avesats a fer safareig.

Haruf és tan hàbil en la descripció planera d’emocions, sensacions i contradiccions dels seus protagonistes com de la vida tranquil·la de Holt, un indret que ens sembla conèixer gràcies a les imatges que ens evoca amb la seva prosa.

Una història delicada que Jane Fonda i Robert Redford, massa coneguts i atractius, van protagonitzar a la gran pantalla. El resultat però és ensucrat i mancat de la màgia i la sensibilitat de Haruf.

Nosaltres en la nit és una novel·la deliciosa que t’acompanya i t’embolcalla, sense exigir-te res, i et recorda com el més important també pot ser el més quotidià.