La ràdio. El mitjà més fidel que sempre hi és i sempre s’ha sabut adaptar. Què és la ràdio per vosaltres? Segur que us venen en ment un munt de records al voltant d’un aparell que informa, que entreté, que acompanya. Un mitjà que, a finals del segle 19 es va teoritzar i inventar i que durant el segle 20 es va extendre i triomfar.

Un mitjà que en molts moments l’han donat per acabat, però que la mateixa empenta i adaptació als temps moderns i digitals l’ha fet créixer i consolidar, fins i tot superant d’altres mitjans. Tant és així que, segons l’Estudi General de Mitjans, la ràdio es consolida com el mitjà que més confiança genera al públic, per damunt de la premsa escrita o la televisió, pel que fa al tractament de la informació.

Diuen que la vida és com una pila: té el seu costat positiu, i el seu costat negatiu. Però sense els dos costats, no s’encendria la ràdio.

Mireu, la ràdio, i els moments que en formen part, més enllà de la informació i les notícies, són les persones que hi passen, històries amb noms i cognoms. I tot, amb un fil conductor: la veu, els sons, la música. Ens fa imaginar, transmetre, arribar allà on no arriben altres mitjans, a través de la veu. Tant fàcil o tant difícil com això. La ràdio ens fa sentir, ens fa somiar. I ens fa ser, perquè no, una mica més lliures.

La ràdio també és la lluita per mantenir viva la llengua catalana: un 71% dels oients a Catalunya escolten la ràdio en català. Però també la de divulgar la cultura popular, la història o les tradicions. I la ràdio local és el cor que fa bategar la comunicació de tot un país, que vehicula i cohesiona pobles, ciutats i territoris sencers. 

És per això que el passat 13 de febrer, dia mundial de la ràdio, des de Ràdio Viladecavalls vam reivindicar, més que mai, el paper de les ràdios locals, que a més d’informar i entretenir també cerquen la cohesió i la proximitat entre el territori. Llarga vida a la ràdio.

Twitter: https://twitter.com/marsal_llimona

Instagram: https://www.instagram.com/laveudevila/

*Un petit bocí dels moments viscuts a Ràdio Viladecavalls el dia mundial de la ràdio (13 febrer de 2023):