Les imatges de l’assalt al Capitoli nord-americà per part dels seguidors de Trump han fet la volta al món de forma viral, com ho van fer al seu dia els mems de la Granota Pepe. Amb una diferència substancial: els mems feien sàtira política i l’assalt a Congrés amb armes i torxes posa en perill la democràcia.

Les fotografies que ens arribaven a l’instant a través de les xarxes socials ens deixaven impactats per la gravetat de l’assumpte, i al seu torn, per les aparences de les persones que estaven duent a terme el setge: alguns mostraven simbologia nazi, altres aparença freak, i sens dubte, el que més va cridar l’atenció va ser un home disfressat de guerrer de sioux. Que no ens estranye: és l’alt-right (la dreta alternativa).

Aquesta reacció no és banal, i molts experts anaven alertat d’un possible esclat, amb tanta indignació i animació a la violència verbal i física. Steve Banon i Donald Trump, des dels seus espais mediàtics (Youtube i Twitter, respectivament) estan agitant els seus seguidors per defensar Trump i evitar siga com siga que Biden fora president. I el “siga com siga” va comportar les imatges del dia 6 de gener.

Les xarxes socials van tenir un paper clau en la difusió de les idees de l’alt-right, així com en explicar al món el que passava al Capitoli. I van actuar tard, bloquejant per unes hores els comptes de Twitter, Facebook, Snapchat, YouTube i Instagram de Donald Trump.

Mentrestant, el precedent ja està creat, i malauradament, no ens estranyaria veure com es repeteixen imatges similars amb grups extremistes als quals no els hi agraden els resultats electorals. Què farem per evitar-ho?