Ara que ja som a les portes de Nadal i aprofitant encara el “boom” de l’última temporada de “The Crown”, avui us porto un petit recull de curiositats sobre com celebra el Nadal la família reial britànica i les seves normes si més no, curioses:

L’espai

La família reial britànica ha celebrat ininterrompudament el Nadal al Castell de Sandringham des de 1988. La reina s’hi passa allà tot Nadal i s’hi està fins el 6 de febrer, data de la mort del seu pare a l’any 1952, tot i que aquesta tradició nadalenca serà trencada per primera vegada aquest 2020 a causa de la pandèmia de la covid19, obligant a la Reina i al Duc d’Edimburg a passar el Nadal al Castell de Windsor, el castell preferit de la monarca.

L’arbre de Nadal

No veiem un arbre de Nadal a la família reial britànica fins a les acaballes del segle XVIII. Aquesta és una tradició alemanya que va ser importada per la reina consort Carlota de Mecklenburg-Strelitz, la parella rei Jordi III, més conegut per ser el rei que va perdre les tretze colònies nord-americanes. Però tot i així, aquesta figura tan emblemàtica del Nadal no es consolida fins ben entrat el segle XIX, quan la reina Victòria va popularitzar l’arbre a la família i a tot el país. Des d’aleshores, aquesta tradició s’ha consolidat juntament amb una altra que la mateixa monarca va crear, que és la d’anar a l’Església de Santa Magdalena pel dia de Nadal (La Missa del Gall). Aquesta tradició de l’antiga monarca, és una de les que l’actual reina ha volgut conservar.

Els regals:

El dia de Nadal, la família deixa els regals en un cavallet, perquè segons ells, no és el mateix deixar-los allà que a una taula qualsevol. I allà es queden fins a l’hora del te/cafè de després de sopar, que és el moment d’intercanviar-los. 

Pel que fa als regals, no us espereu res gran ni luxós. Normalment són coses petites per fer bromes entre els membres de la família. Relacionat amb això, hi ha alguns mites bastant reals com que la princesa Diana va regalar una caca de gos falsa al seu fill Harry, que la princesa Anne va regalar un seient de lavabo de cuir al seu germà, Carles, que la Duquessa de Cambridge, Kate va regalar al Harry un kit “per muntar la seva pròpia novia” quan encara no estava emparellat amb la Meghan i que el mateix Harry (el pobre sempre rep) va regalar a la reina un barret de dutxa que posava “Ain’t life a b***h” (No és la vida d’una gossa).

Però seguint amb els regals i els detalls, la Reina i el Duc d’Edimburg envien fins a 750 postals nadalenques signades a mà per ells cada any. I tots els treballadors de la casa reial als diferents palaus reben un regal, fins i tot, alguns de mans de la mateixa reina a Buckingham.

I per si no és poc la monarca també regala uns 1500 púdings al seu staff acompanyats d’una carta. Per cert, els paga de la seva cartera.

Els àpats de Nadal

Si una cosa caracteritza meravellosament als britànics és la puntualitat. I és que el tema horaris és molt important per la família reial, fins i tot pels esdeveniments privats. Pel que fa al sopar de la nit de Nadal, aquest comença a les 20.30pm. i s’allarga fins ben entrada la nit, en canvi, el dinar del dia de Nadal només dura una hora i el menú d’aquest no ha canviat mai. Sempre han sigut plats tradicionals anglesos i per la reina els mateixos però sense all, ja que la monarca detesta aquest aliment.

I no menys important, tothom ha d’anar vestit de gala, ja que la reina considera aquest sopar un esdeveniment importantíssim. És a dir, que els homes han d’anar d’etiqueta i amb corbatí i les dones han de portar un vestit llarg.

Però hi ha unes normes que s’han de complir estrictament.

A l’hora dels àpats, la família entra per ordre de precedència dins el menjador, i ningú pot seure fins que la reina no s’hagi assegut i una vegada asseguda ella, ningú abandona la taula fins que ella no ho faci. I és que ella marxa els tempos dels àpats, de tal manera que quan ella acaba de menjar, hagis o no acabat el plat, tothom ha de deixar de menjar.

Una vegada acaba, tothom marxa a una altra sala a jugar en família fins l’hora de veure el discurs de la reina retransmès per televisió, un discurs que la monarca ha fet ininterrompudament des de l’any 1952 fins a dia d’avui, amb una única excepció al 1969, on es va fer un escrit que es pot trobar al mateix web de la família reial britànica.

 

Si voleu conèixer alguna curiositat més sobre el nadal a la família reial britànica o a la Casa Blanca, al twitter de @elprotocolaire podreu trobar dos fils recollint aquestes anècdotes i algunes encara més sonades.