Els milers de catalans que anualment visitem la ciutat catalanoparlant de Sardenya estem de sort. La guia exhaurida de l’Alguer en català de mossèn Nughes sortirà el més vinent a la venda en reedició feta a Barcelona per l’Editorial Llibres de l’Índex. Segur que els de Ryanair, des de Girona, i els de Grimaldi, des de Barcelona, ho agrairan.

Aquesta editorial ja va editar el llibre de cuina de Carlos Sechi, antic batlle alguerès i la història de l’Alguer de Marcel Farinelli. De fet, aquesta col·lecció ha implicat un canvi profund en la difusió dels llibres algueresos ja que darrerament només feien llibres molt minoritaris sobre poesia o gramàtiques. Llibres de l’Índex publica aquest llibres sense cap subvenció ni patrocini de cap entitat governamental. Això vull que quedi clar, perquè els qui editen els llibres pagats per mecenes s’assabentin del fet que també es pot fer cultura sense haver de mendicar a la Generalitat de Catalunya. L’Alguer disposa d’una bona revista trimestral editada majoritàriament en la nostra llengua anomenada l’Alguer” però, malgrat tot, no es pot veure TV3 ni cap altra de les cadenes de ràdio o televisió de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació.

Nughes, arxiver del Bisbat de l’Alguer, fa anys que malda per la recuperació de tot el patrimoni eclesiàstic alguerès: ha renovat totalment l’Arxiu i el santuari de la Mare de Déu de Vallverd. Aquesta nova edició de la seva guia significarà que els catalans, valencians o balears puguem comprar-la directament a casa nostra i documentar-nos del que veurem a l’Alguer abans d’arribar-hi. L’Alguer s’ha de conèixer directament amb els algueresos, sense intermediaris, que massa sovint desvirtuen la realitat, fent dirigisme cultural i amagant la seva pròpia història.