El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, demanarà oficialment a través d’una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, que “abandoni la por” i aposti per l’amnistia. “Creiem sincerament que una amnistia que posi el comptador a zero és fonamental”, diu Cuixart, qui recorda que “és una via que la Constitució espanyola preveu” i que per ser aprovada requereix “la mateixa majoria parlamentària que l’ha fet a vostè president”. El dia que fa tres anys que és a la presó, juntament amb Jordi Sànchez, el president d’Òmnium recorda a Pedro Sánchez que l’amnistia és l’única eina que “permet anul·lar de facto les causes contra totes les persones represaliades”: “faci aquest pas decisiu per afrontar d’una vegada per totes un diàleg sense condicions i una negociació honesta per resoldre el conflicte”. La carta, que s’enviarà els propers dies, ha rebut també el suport de centenars de persones que, com el vicepresident de l’entitat Marcel Mauri, també l’han signat, tot participant en la instal·lació artística que Òmnium Cultural ha situat a Plaça Catalunya de Barcelona on l’entitat torna a denunciar l’existència de 2.850 persones represaliades i ha exigit una amnistia com a primer pas per a la resolució del conflicte a Catalunya.

Marcel Mauri ha lamentat que faci tres anys que Cuixart i Sànchez estan “injustament empresonats”, i ha assegurat que “el conflicte polític a Catalunya no es resoldrà mentre hi hagi presos polítics, exiliats i causes obertes, mentre no hi hagi una amnistia, i mentre no es permeti a la ciutadania exercir el dret a l’autodeterminació”. Per això, també ha demanat a Pedro Sánchez que sigui valent perquè “l’amnistia és políticament possible, jurídicament viable i l’única justa”.

En el marc de la instal·lació, i durant el matí d’aquest divendres, la ciutadania ha tornat a reclamar, de manera simbòlica, l’alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Els participants han tret, un per un, els 1.600 barrots -representats per 1.600 bolígrafs- de l’estructura formada per 200 cel·les de presó que al·legòricament empresonen persones represaliades pel procés català des del 2017. A dins de cada cel·la s’han pogut veure fotografies dels presos polítics, dels exiliats, i d’alguns dels represaliats, com ara Dani Gallardo, l’Adri i la Tamara, els membres de la Sindicatura Electoral, l’Ibrahim i el Charaf, o els perseguits per les accions del Tsunami Democràtic i el 23-F. És precisament amb cadascun dels bolígrafs que els participants en l’acció també han signat la carta adreçada a Pedro Sánchez. L’acció està s’inspira en una altra de similar que va realitzar fa uns anys Human Rights Watch a la Grand Central Station de Nova York de Nova York per reivindicar la llibertat dels presos polítics a Birmania.