Autor: @jovespv

Les joventuts dels partits polítics són imprescindibles, ja que solen ser el bressol d’un grup de persones que més tard es convertiran en les cares visibles i ocuparan els llocs orgànics -de presa de decisió- del partit. Ara bé, no sols són importants pel que fa a la militància, sinó també a l’activisme i a la comunicació política que duen a terme.

Les joventuts poden permetre’s el luxe de fer allò que el partit com a tal -o els polítics- no pot fer. Poden ser els gamberros, els que s’enfronten als altres partits descaradament, els que baixen al fang i empren un vocabulari més rebel. Però també poden arriscar-se i optar per formes de comunicació política menys convencionals, més fresques, innovadores, més memorables, al cap i a la fi. I justament és d’això del que es tracta: deixar empremta i que es recorde aquella campanya o aquell missatge o vídeo que es va fer.

Frescor, atreviment, innovació, impacte i memorabilitat són els punts claus comunicatius que tot jovent hauria d’aplicar en el seu dia a dia.

Molts recordem l’encartellada que els joves de Compromís van fer al País Valencià per animar a la participació a les eleccions generals i autonòmiques de 2019, amb un “VOTEU” ben gran. I també recordem, per a la mateixa campanya, com la diputada catalana Marta Rosique “estripava el cap” de Felip VI.

Ara, el Jovent de l’Hospitalet de Llobregat ha llançat una campanya molt potent visualment, equiparant l'”On és Wally?” a “On és l’alcaldessa?”. I el marc està clar: tots sabem quant costava de trobar Wally a les fantàstiques il·lustracions!

Però, no sempre s’encerta. I a vegades vídeos o missatges que llancen els joves pot ser motiu de rialles i de memes. És justament el que ha passat amb els joves d’Units per Avançar, que van compartir un vídeo presentant-se, i en ell es veien tots els tòpics que van lligats a un electorat concret. Ara bé, potser sí han encertat i l’objectiu era que es parlara del vídeo. Si era així ho han aconseguit i han tingut un ressó mediàtic que potser d’altra forma no hagueren tingut.