Llegia un estudi (*) de fa aproximadament un any i publicat ara en què els autors han trobat una associació consistent entre un alt consum d’aliments ultraprocessats i un major risc de diverses malalties no transmissibles i mortalitat prematura per totes les causes. Destaquen l’obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

Aquest estudi pretenia estimar el risc de mortalitat per totes les causes provocat pel consum d’aliments ultraprocessats i estimar la càrrega epidemiològica atribuïble al consum d’aliments ultraprocessats en 8 països seleccionats que es caracteritzaven per un consum d’aliments ultraprocessats relativament baix (Colòmbia i Brasil), intermedi (Xile i Mèxic) i alt (Austràlia, Canadà, Regne Unit i EUA).

Un gran problema és que els aliments ultraprocessats s’estan convertint en dominants en el subministrament mundial d’aliments. Es fa difícil trobar una casa que no en tingui un munt i que sigui conscient que ho són. Diu l’estudi que representen la meitat del contingut energètic de la dieta en els països de més nivell de vida. En els altres països s’incrementa dia a dia.

Fixeu-vos que la publicitat d’aliments a tots els mitjans de comunicació pràcticament només és d’aliments ultraprocessats.

Les conclusions de l’estudi són que amb cada augment del 10% en la contribució d’aliments ultraprocessats a la ingesta energètica total, hi ha un augment corresponent del 2,7% en el risc de mortalitat per totes les causes.

A més, els autors van estimar la proporció de morts prematures per totes les causes (edats de 30 a 69 anys) atribuïbles al patró de consum d’aliments ultraprocessats en 8 països seleccionats, van des d’aproximadament el 4% a Colòmbia fins al 14% tant al Regne Unit i als Estats Units.

El perquè d’aquests efectes sobre la salut segurament estan associats a un consum excessiu d’aquests aliments, la substitució d’aliments bàsics per aliments ultraprocessats i la mala qualitat nutricional de la dieta amb additius alimentaris i altres xenobiòtics.

Un cop explicats els resultats de l’estudi, definiré els aliments ultraprocessats segons la classificació de Nova, generalment acceptada (The NOVA Food Classification System).

Els aliments ultraprocessats són formulacions industrials fetes completament o majoritàriament a partir de substàncies extretes dels aliments (olis, greixos, sucre, midó i proteïnes), derivades de constituents alimentaris (greixos hidrogenats i midó modificat) o sintetitzades en laboratoris a partir de substrats d’aliments o d’altres fonts orgàniques (potenciadors del sabor, colorants i diversos additius alimentaris utilitzats per fer que el producte tingui gran palatabilitat). Les tècniques de fabricació inclouen l’extrusió, el modelatge i el preprocessament mitjançant fregit. Les begudes poden ser ultraprocessades. Els aliments no processats es troben en una petita proporció o estan absents en els productes ultraprocessats. Tot seguit relaciono en una llista d’exemples d’aliments ultraprocessats extreta de la mateixa font (The NOVA Food Classification System), alguns dels quals poden causar sorpresa.

  • Aperitius envasats amb greixos, dolços, salats o saborosos
  • carn, peix i verdures prepreparats (envasats)
  • galetes
  • pizza i plats de pasta prepreparats
  • gelats i postres congelats
  • hamburgueses, salsitxes de frankfurt i altres salsitxes prepreparades
  • xocolates, caramels i rebosteria en general
  • “nuggets” i “sticks” de pollastre i peix prepreparats
  • cola, refrescos i altres begudes carbonatades
  • altres productes animals fets amb restes
  • begudes “energètiques” i esportives
  • pans envasats, panets d’hamburguesa i salsitxes de frankfurt
  • sopes, fideus, salses, postres, mescles de begudes i condiments enllaunats, envasats, deshidratats (en pols) i altres sopes “instantànies”
  • productes de forn elaborats amb ingredients com ara greixos vegetals hidrogenats, sucre, llevat, sèrum de llet, emulsionants i altres additius
  • iogurts endolcits i aromatitzats, inclosos els iogurts de fruites
  • cereals i barretes d’esmorzar
  • begudes làcties, inclosa la llet amb xocolata
  • fórmules i begudes infantils i batuts substitutius d’àpats (per exemple, «slim fast»)
  • sucs ensucrats
  • pastissos i mescles per a pastissos
  • margarines i cremes per untar
  • begudes alcohòliques destil·lades com ara whisky, ginebra, rom, vodka, etc.

(*) Premature Mortality Attributable to Ultraprocessed Food Consumption in 8 Countries; Nilson, Eduardo A.F. et al.; American Journal of Preventive Medicine, Volume 0, Issue 0; DOI: 10.1016/j.amepre.2025.02.018