S’agraïen que en temps de quarantena totes aquelles coses que ens feien evadir-nos de la realitat. Moltes persones, entre les que m’incloc, deixaren de vore les notícies i la TV en general perquè tot girava al voltant del coronavirus i el cap necessitava descansar. És per això que qualsevol ‘salseo’ ens té obnubilats i coses que abans no tenien per nosaltres cap d’interés, ara es tornen importants.
És el cas d’Elena Cañizares. Si no fóra perquè tots estem quedant-nos a casa, revisant internet de dalt a baix per entretindre’ns el seu cas no ens havera importat molt. Però, l’avorriment és el que té.
Diumenge, aquesta xicona d’Almagro va contar per Twitter la discussió que tenia amb les seues companyes de pis a causa d’haver pillat el coronavirus a les pràctiques de la Universitat de Castilla la Mancha, en Ciudad Real.
Una cosa que podia haver passat per una anècdota curiosa ha acabat a les televisions i potser Elena tinga un problema més gran que no tindre qui li escalfe el tupper.
Elena va fer públic un xat de whatsapp, va tapar el número de les companyes de pis de les quals només sabem els noms (i podem fer-nos una idea de com són) Rocio, Angela i Lucia.
La primera pregunta que ens podríem fer és: és delicte difondre les captures? No ho és, si eres part de la conversa. Si fóra una interceptació d’una conversa de tercers, ahí sí. Però no és el cas.
Tampoc s’ha difós, una imatge íntima de cap de les tres, que seria el supòsit previst a la llei per ser delicte.
Una altra cosa és que siga il·legal. Hauríem d’acudir a la llei orgànica 1/1982 de protecció a l’honor, intimitat i pròpia imatge, que protegeix l’us de la veu (els àudios) o la imatge d’una persona sense el seu consentiment.
Aleshores, la segona pregunta que ens podríem fer és, si no és delicte però si pot ser una conducta il·legal, es podria anar per la via civil? Per la via de protecció de la imatge i l’honor?
S’ha vist que no ha donat els noms complets de les tres companyes de pis, però si estan els avatars, està el context (4 joves universitàries compartint pis en C. Real) i àudios, per la qual cosa no són identificades però si són identificables.
I si això passa, aquestes persones poden patir assetjament. És més, Elena ha esborrat el cordell (@pepbotifarra dixit) i ha demanat que no es busque a les companyes i que no se les insulte.
I el cas ha saltat a televisió. Ahir va entrar en directe en ‘Espejo Público’, donant-li una rellevància més significativa que n’hi havia només a una xarxa social a internet.
I ací és on pot entrar el tema de la protecció de dades i ahi si que hi ha més conseqüències, amb l’Agència Espanyola de Protecció de Dades hem topat.
És aquesta Agència la que pot imposar sancions establertes al Reglament General de Protecció de Dades per als usos que fan les persones físiques de les dades. I aquestes sancions poden anar des d’una advertència fins a una sanció econòmica.
Aquesta va en funció del rebombori que té la informació publicada. Si la gent que coneix la història es mínima, la sanció es mínima, si la publicitat i l’abast a la qual ha arribat la informació és gran, la sanció augmenta.
En aquest cas, Elena comença en Twitter amb pocs seguidors. Es va fer bola i va ser trending topic durant diumenge, dilluns i dimarts. Amb una creació de memes, contingut divers i suport de persones famoses i marques exponencial, fins arribar a la televisió.
A favor seu, que ha borrat el cordell (Botifarra dixit) i que ha demanat que no s’assetge a les companyes. I això, l’AEPD ho té en compte.
Vigileu què compartiu, que com Elena ha aprés, una vegada pública ja no sou mai més propietaris d’aquesta informació/video/foto/contingut.
Per acabar, què fem amb les companyes de pis?
Aquestes xiques han pressionat a Elena perquè abandone el pis, inclòs fent ús de la democràcia de la forma més perversa (“si t’ho diem les tres, te n’has d’anar”) i que cometera un delicte, que és abandonar el lloc en el qual estàs quan et comuniquen el positiu en Covid 19.
Podríem parlar ben bé de coacció, que si és un delicte. Per la qual cosa també els beneficia que el cordell estiga esborrat, perquè obrir un procediment legal (siga contra qui siga) a elles tampoc els beneficia.