La meva besàvia

En aquests dies de confinament, rememorem tots la nostra història. I, la Sílvia López ha volgut compartir un bocí de la seva amb el taller d’escriptura Molsa. El records de tendresa heretats de la besàvia.

Quan em demanen que parli d’una fotografia que representi la tendresa, la primera que em ve al cap i no aconsegueixo esborrar és la de la meva besàvia. La veig a la meva retina com si ara mateix la tingués a les mans. La meva “iaia vieja“ com jo li deia, està al safareig de casa seva rodejada de trastos vells i mirant a la càmera directament. Potser amb una altra mirada diferent  a la meva et preguntaries: què té de tendre aquesta imatge? Però per a mi la resposta és molt senzilla; quan miro aquella petita gran dona, encorbada pels anys i els neguits que dona la vida, amb el seu cabell blanc embolcallat amb un mocador de color negre que sempre portava en senyal de dol. Posant una nota de color al seu vestuari amb aquell davantal de quadres que tantes vegades li havia apedaçat la meva tieta Gerónima… no només veig una imatge, sinó que veig a la meva companya de jocs de quan era petita. Veig de qui m’amagava per poder-la sentir com relatava la meva última trapelleria. Veig a qui em defensava a capa i espasa del món cruel dels adults i dels mal sons que se’m presentaven a la nit. Amb ella vaig aprendre a estimar, a perdonar, a escoltar. Ella, aquella doneta petiteta, representen les meves arrels, els meus principis i, sobretot, ella soleta va plantar la primera llavor d’amor dintre del meu cor petit de nena. Què és la tendresa sinó tot això junt?

Article anteriorDe les tristors en farem flow
Article següentBatalla de drets
Rosa Maria Pascual Sellent és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable dels tallers d’escriptura com Tecamolsaires del Montseny i de presentacions i tertúlies literàries mensuals. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic, Montseny Eròtic i Montseny amb un Somriure. És autora de llibres per a aprendre matemàtiques divertides com la col·lecció “Pensem i comptem”, també per aprendre a llegir i escriure amb les Lletres Amagades i Letras con disfraz il·lustrats per ella mateixa. De contes infantils En Jordi i el drac amb pintures d’Antònia Molero, i d’un àlbum il·lustrat per per Aurembiaix Abadal titulat En Jordi va pel Món i que va ser obra premiada en el CCCB. De les novel·les curtes com Tardor Roja; Un mar de boires, Premi Jalpí i Julià; de la col·lecció Bell-lloc i altres contes de mestres que conté El Racó dels desitjos que és una peça teatral representada en alguns a sales del Vallès i Barcelona. De les novel·les històriques inspirades en l’autobiografia: On vas, Irina?, editada en català, castellà Adónde vas, Irina? i anglès Where are you going, Irina? i finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. De La Mestra amb un somriure als llavis, premi memòria popular de La Roca Romà Planas i Miró. I del poemari Si Condicional editat durant la pandèmia i amb dibuixos de l’Aurembiaix Abadal.