La veritat és que, vist el nivell que, dia rere dia, manifesten els nostres representants polítics, no m’haurien de sorprendre decisions com la de no posar un pessebre al Parlament i deixar un arbre de Nadal.

Primer de tot cal dir que m’agrada veure el pessebre, però que res a veure amb cap sentiment religiós. Soc d’aquí i no m’he fet un tractament psicològic de postmodernitat. M’agraden coses, potser tan absurdes, com veure el reis mags muntats en camell travessant un riu fet de paper d’alumini. A casa no el fem, però m’agrada veure’l en altres llocs.

Les raons que han portat a tan il·lustres pròcers a prendre aquesta decisió, sembla que podrien tenir a veure amb no tenir símbols que no siguin laics en llocs públics. El concepte de laïcitat sembla que ha d’impregnar qualsevol decisió i ha d’imperar per sobre de les tradicions. Jo no hi estic d’acord.

De totes maneres, l’eliminació de les tradicions suposadament religioses han estat parcialment o total substituïdes per símbols religiosos nòrdics. El Pare Nadal no és altre que sant Nicolau i l’arbre de Nadal es guarneix per agradar als déus nòrdics. Els déus nòrdics, al Parlament, han guanyat la batalla al pobre nen Jesús.

Jo diria que hi ha un enorme grau de ximpleria en la presa de segons quines decisions, però els que les prenen no en són gens conscients. Eliminar les tradicions o eliminar la llengua són coses, de diferent grau, atemptats a la cultura popular.

Sembla que el millor, segons els “moderns” o, inventaré una paraula, “ximprogres” (contracció de ximple i progre), hem d’homogeneïtzar el món i eliminar allò que ens fa diferents.

Potser si féssim un pessebre amb un sant Josep negre i una mare de Déu bisexual tindria un atractiu diferent i l’alcaldessa de Barcelona s’emocionaria. Seria transgressor, encara que probablement allunyat de la realitat o, millor, de la tradició.

Hauria de succeir que aquells que ens representen fossin capaços de tenir una successió lògica d’idees i no quedar-se amb la primera pantalla. Aleshores, ells i elles, més preparats que la resta haurien d’explicar-nos perquè allò que podria ser ofensiu, no ho és i és part del nostre patrimoni.

L’extrem de l’intent d’homogeneïtzació més recent el tenim amb la destrucció del patrimoni de l’Orient Mitjà o el Màixrik. La història està plena d’intents d’extermini i abolició de cultura i simbologia per part d’alguns. D’una forma una mica menys salvatge, tenim Felip V, un altre exterminador.

No compararé Felip V amb la vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament de Catalunya, però seria recomanable que els nostres polítics fossin ferms defensors de les nostres tradicions. Posat a donar idees, posem els símbols de Nadal que només siguin nostres, posem a les escales del Parlament un gran tió acompanyat del Caganer o Caganera major.

Donaria per moltes segones lectures, però la nostra és una cultura escatològica. Dia a dia ens ho demostren.

Podria ser que qualsevol dia el Parlament decidís declarar persona no grata Josep M. Folch i Torres. L’estupidesa va unida a l’entropia i augmenta contínuament.