El dimarts passat vàrem assistir a la presentació de la novel·la El ball de Tenes d’en Xavier Agustí Viaplana. L’autor va anar escoltant diferents sinopsis dels tallers Tecamolsaires i contestant preguntes que se li feien com les que us deixo de la Maria Navarrete:

Xavier, m’encanta que hagis creat aquest relat per a recuperar un indret màgic, com a Sant Miquel del Fai, una meravella de la natura. Que mai ha estat valorat com es mereixia i que durant molts anys l’hem vist en un estat de deixadesa.

Has visualitzat pobles, gent i llocs molt populars propers a nosaltres, perquè arribi a altra gent que no el coneix.

Has integrat elements molt dispars per a reivindicar aspectes que estan en perill:

Recuperació dels valuosos coneixements que el teu avi té sobre la terra de la vall del riu Tenes, dels pobles que la componen, les seves curiositats i costums en anys llunyans i oblidats.

La recuperació de la natura i del Planeta després de la seva destrucció, així com de valors ètics, humanistes i també religiosos.

Recuperació de la figura del cantant Michael Jackson que per culpa de la mala premsa escampada en els seus darrers anys havíem avorrit i oblidat la seva obra: la seva tasca de defensa de la natura, del planeta, dels joves i nens que omplen les lletres de totes les seves cançons.

Incorpores personatges molt humans i senzills, arrelats a la terra, als pobles. I d’altres d’aspecte d’humà, però amb poders màgics capaços de vèncer a éssers terrorífics, endimoniats i malignes.

El llibre està immers en una lluita clàssica entre el bé i el mal. Entre dimonis i àngels.

I la meva pregunta és la següent: Has utilitzat aquests elements clàssics amb escenes d’alta violència física, per tal d’arribar als joves?

Per què els joves estan tan immersos en pel·lícules i jocs virtuals d’escenes d’alta violència que no els atrau un relat amb figures clàssiques i religioses sense aquesta càrrega d’efectes violents?

Tal vegada, la desconnexió que tenen amb la natura ajuda. Si fem que els nens retornin a ella i que s’ajudin els uns als altres, potser, se solucionarien gran quantitat dels problemes actuals del planeta.

http://votv.alacarta.cat/a-fons/tall/el-ball-del-tenes-primer-llibre-de-xavier-agusti-viaplan

Article anteriorEsforç, Prudència i Llibertat
Article següentEsteve Pujol i Pons
Rosa Maria Pascual Sellent
Rosa Maria Pascual és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable del taller d’escriptura TeC–CA i de clubs de lectura on promou tertúlies literàries. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat 'Montseny Màgic'. És autora de 'Tardor Roja'; 'Un mar de boires', Premi Jalpí i Julià; 'Bell-lloc i altres contes de mestres' i 'On vas, Irina?', finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. També ho és d’En Jordi i el drac, un conte infantil, i d’El racó dels Desitjos, una peça teatral.